Είδηση: Φόρος κατανάλωσης (σφυγμομέτρηση)

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, η (ιαπωνική) εφημερίδα Γιομιούρι πραγματοποίησε σφυγμομέτρηση (με τη μορφή συνέντευξης) πάνω στο θέμα της αύξησης του φόρου κατανάλωσης. Το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν πως προκειμένου να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κρίνουν την αύξηση απαραίτητη. Παρόλ' αυτά μόνο το 16% συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξηθεί ο φόρος στο 8% μέχρι τον Απρίλη του 2014, και στο 10% μέχρι τον Οκτώβρη του 2015. Φαίνεται πως οι περισσότεροι αν και αποδέχονται την ανάγκη αναπροσαρμογής, είναι σκεπτικοί απέναντι στην πραγματοποίησή της στο άμεσο μέλλον.

Σε μια κοινωνία που γερνάει υποφέροντας από υπογεννητικότητα, το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν πως το παρόν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δε θα μπορέσει να συντηρηθεί στο μέλλον, φτάνει στο 93% .

Το 30% απάντησε πως προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα στα παρόντα επίπεδα "δε με πειράζει αν αυξηθεί η φορολόγηση ή οι κοινωνικές εισφορές",  ενώ το 31% απάντησε πως  "δεν πρέπει να αυξηθούν".

Το υψηλό ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως είναι απαραίτητη η αύξηση των οικονομικών βαρών φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός πως το μέλλον του παρόντος συστήματος εσωκλείει μεγάλους κινδύνους αστάθειας.

28.1.2012 Εφημερίδα Γιομιούρι (άρθρο εδώ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις