Συνταγή για shari (ρύζι για σούσι)

Είναι μια συνταγή που μου τη δίδαξε η δασκάλα μου, που είναι Γιαπωνέζα και σαν κάθε Ιάπωνα που ζει εδώ θέλει κάθε μέρα το ρύζι της όπως εμείς το ψωμί. Το ρύζι αυτό χρησιμοποιείται με τη σάλτσα για να φτιάξω σούσι, και χάρη στη συνταγή αυτή δε χρειάζεται να αγοράσει κανείς το ακριβό ιαπωνικό που κυκλοφορεί στην αγορά.



Υλικά:

Ρύζι Καρολίνα (το γαλάζιο)
Ξύδι (ρυζιού κατά προτίμηση) 
Αλάτι 
Ζάχαρη 

1. Βάζω σ' ένα κατσαρολάκι τόσο ρύζι όσο νερό

2. Αφήνω το μείγμα για 20 περίπου λεπτά, με σβηστή τη φωτιά. Το ρύζι θα φουσκώσει.

3. Σκεπάζω το κατσαρολάκι, ανάβω τη φωτιά να πάρει μια βράση και αμέσως χαμηλώνω στο 1 και σιγοβράζω για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι.

4. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω σκεπασμένο για 20 λεπτά (δεν ανοίγω καπάκι αλλιώς αντίο στον ατμό που θα βοηθήσει να κολλήσουν οι κόκκοι του ρυζιού)

5. Αναμειγνύω σ΄ένα βαζάκι δυο κουταλάκια ξύδι και ένα ζάχαρη, με λίγο αλάτι

6. Ρίχνω το μείγμα στο ρύζι και 

Βουαλά!

Σερβίρω σε βαθύ μπόλ και τρώω με τα χάσι μου το γκόχαν,

Πριν το φαγητό λέμε itadakimasu που σημαίνει "λαμβάνω"


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις