Το Νορβηγικό Δάσος (Χαρουκι Μουρακαμι)

Ο Μουρακάμι είναι ένας συγγραφέας πολύ εμπορικός και πολυμεταφρασμένος στη Δύση. Οι γνώμες για το έργο του όμως στην Ιαπωνία διίστανται.

Το Νορβηγικό Δάσος - Χαρούκι ΜουρακάμιΜε γλώσσα απλή, και εμφανή προτίμηση στα συλλαβογράμματα αντί για τα ιδεογράμματα, έχει επιλέξει ένα ύφος σχεδόν δημοσιογραφικό, χωρίς λογοτεχνικά στολίδια και πλοκές με καλοστημένη μελετημένη δομή. Ο Μουρακάμι είναι ένας επαγγελματίας συγγραφέας και το παραδέχεται. 

Οι ήρωές του εσωστρεφείς Ιάπωνες χαμηλών τόνων, οι ιστορίες του διαχέονται από έντονα καταπιεσμένο ερωτισμό και ένα mainstream ιαπωνικό κλίμα.

Το Νορβηγικό Δάσος είναι από τα έργα του που αγαπήθηκαν πολύ, τόσο παγκοσμίως όσο και στην πατρίδα του την Ιαπωνία.

Περιγράφει τη θλίψη, τον πόνο, την απόγνωση, τις επιθυμίες και τα πάθη της νεανικής ηλικίας, και δε διστάζει να βουτήξει στα έγκατα της ιαπωνικής ιδιοσυγκρασίας σε πρώτο πρόσωπο, με ύφος υποτονικό, απαλλαγμένο από την υστερία της δυτικής έκφρασης.



Είναι ένα βιβλίο που ίσως αγγίζει τα όρια του light novel - αν και πολλοί θα ονόμαζαν τολμηρό και υποτιμητικό τον χαρακτηρισμό, προσωπικά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτό το είδος της ιαπωνικής "λογοτεχνίας" που αντικατοπτρίζει επίσης άμεσα την ιαπωνική νοοτροπία. Το Νορβηγικό Δάσος όμως, συνδυάζει την ελαφρότητα αυτή και με φιλοσοφικά στοιχεία, κι έτσι πετυχαίνει να αφήσει μια πιο έντονη γεύση στον αναγνώστη μετά την ανάγνωση.

Ένα άκρως ερωτικό βιβλίο που με το δικό του μοναδικό τρόπο καταφέρνει να μείνει αξέχαστο. Ίσως τελικά πιο πολύ και από ένα άλλο αγαπημένο μου βιβλίο του ίδιου συγγραφέα, το Κουρδιστό Πουλί.

Το Νορβηγικό Δάσος - Χαρούκι ΜουρακάμιΟ τίτλος του, από ομώνυμο τραγούδι των Μπιτλς, προδίδει την ιδιαίτερη προτίμηση του συγγραφέα στον δυτικό πολιτισμό.

Το 2010 γυρίστηκε ταινία η οποία περισσότερο μοιάζει με ένα αφιέρωμα κατασκευασμένο για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του βιβλίου.

Στα Ελληνικά έχει κυκλοφορήσει δυο φορές, τη δεύτερη, η μετάφραση έχει γίνει απευθείας από τα Ιαπωνικά. 

Σχόλια

Ο χρήστης Erisadesu είπε…
δεν θα πάρεις ποτέ νόμπελ Μουρακάμι....αυτό...το βιβλίο το διάβασα την ταινία δεν άντεξα να τη βλέπω παρόλο το ωραίο cast...δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί τόση επιτυχία

Δημοφιλείς αναρτήσεις