Η παράξενη ιστορία του μοναδικού Ιάπωνα επιβάτη του Τιτανικού



Το 1912, ο Μασαμπουμι Χοσονο επιβιβάστηκε στον Τιτανικό. Ήταν κατά τις επίσημες αναφορές, ο μοναδικός Ιάπων επιβάτης.  Όμως το πλοίο βυθίστηκε και ο Μασαμπουμι σώθηκε.

Ενώ στην αρχή η Ιαπωνία τον υποδέχτηκε με χαρά, λέγεται πως λίγο μετά διέρρευσε στον τύπο η μαρτυρία πως ο Μασαμπουμι έσπρωξε έναν άλλον επιβάτη, προκειμένου να σώσει τον εαυτό του, και να επιβιβαστεί σε μία σωσίβια λέμβο. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται για χρόνια ένα κουβάρι παραπληροφόρησης, που προκάλεσε τον θυμό και την περιφρόνηση της κοινής γνώμης απέναντι στον Μασαμπουμι.

Ένα χρόνο μετά, εξ αυτού του λόγου, υποβιβάστηκε από διευθυντής σε απλό υπάλληλο, όμως καθώς το ενδιαφέρον για την ιστορία του έσβηνε μαζί με την κατακραυγή του κόσμου, και επειδή ο ίδιος ήταν ιδιαιτέρως έξυπνος και ικανός, κατάφερε να ξανακερδίσει τη δουλειά του μέχρι το 1939 όπου σε ηλικία 70 ετών, απεβίωσε, χωρίς να θελήσει ποτέ να απολογηθεί ή να δώσει εξηγήσεις. 

Το 1981 δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του ατυχήματος, έγινε επίσημη έρευνα και εκεί ανακαλύφθηκε πως όλα ήταν μια παρεξήγηση, ο Μασαμπουμι δεν είχε σπρώξει κανέναν για να σώσει τη ζωή του.

Επισήμως αποκαταστάθηκε η τιμή του από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Το ημερολόγιό του σχετικά με το συμβάν, που ξεκινάει ως γράμμα προς τη γυναίκα του στα αγγλικά και συνεχίζει στα Ιαπωνικά περιγράφοντας τα συναισθήματά κατά το ναυάγιο, γραμμένο σε χαρτί αλληλογραφίας του Τιτανικού, δεν δημοσιεύτηκε για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του. Η οικογένειά του το δημοσίευσε ελπίζοντας να αποκαταστήσει την τιμή του, ενώ η ιστορία ξανακέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου όταν επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις αίθουσες η γνωστή ταινία Τιτανικός του Τζέημς Κάμερον. 

Έγραψε λοιπόν ο ίδιος ότι μέσα στη νύχτα και τον πανικό, κάποιος από μία λέμβο φώναξε πως υπάρχει χώρος για άλλους δύο, κι εκείνος, πράγματι, χωρίς καν να σκεφτεί τον κανόνα "προηγούνται τα γυναικόπαιδα" που είχε πρόσφατα φτάσει στην Ιαπωνία ως άλλος ένας μοδάτος δυτικός κανόνας, πήδηξε στη λέμβο, επιθυμώντας να ξανασμίξει με την οικογένειά του.  

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, πολλές λέμβοι έβγαιναν στη  θάλασσα μισογεμάτες, κι έτσι χάθηκαν άδικα εκατοντάδες άνθρωποι. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις