Οδηγός Επιβίωσης στο Τόκυο - για τον τουρίστα



ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Πριν φύγω από την Ελλάδα βεβαιώθηκα τηλεφωνώντας στην εταιρεία που κατασκεύασε το κινητό μου, πως αυτό μπορεί να δεχτεί και να λειτουργήσει με κάρτες sim από όλον τον κόσμο - και επίσης σημαντικό είναι να ξέρει κανείς το μέγεθος της κάρτας, ώστε να αγοράσει τη σωστή όταν φτάσει (micro κλπ) . Μόλις προσγειωθήκαμε λοιπόν, αγοράσαμε μέσα απ' το αεροδρόμιο κάρτες sim. Άλλες παρέχουν και δωρεάν χρόνο ομιλίας, άλλες μόνο ίντερνετ. Εμείς δώσαμε 20 ευρώ για 100ΜΒ την ημέρα, για μία εβδομάδα. Όταν τελειώσουν τα 100 ΜΒ, το δίκτυο σέρνεται, μέχρι να περάσει το 24ωρο  και να ανανεωθεί.

Βέβαια, η πιο βολική λύση είναι τα pocket-wifi που τα παραγγέλνεις πριν φύγεις από Ελλάδα, τα παραλαμβάνεις στο ξενοδοχείο, και μετά, σε ένα φάκελο τα στέλνεις πίσω στην εταιρεία. Αυτά σου παρέχουν απεριόριστο και γρήγορο ίντερνετ όπου και αν είσαι, η μπαταρία τους είναι ντούρασελ, και τα νοικιάζεις με τη βδομάδα ή με το μήνα (σε πιο τσιμπημένες τιμές). Επειδή όμως το φεστιβάλ μας παρείχε τέτοια δωρεάν, ομολογώ ότι ήταν εξαιρετικά βολικά.


ΦΑΓΗΤΟ

Προσοχή: πολλά μαγαζιά εφαρμόζουν την πολιτική "10%  επιβάρυνση επί της τιμής για γεύματα μετά τις έντεκα το βράδυ". Επίσης, σε κάποιες ιζακαγια, σερβίρουν ορεκτικά που δεν έχεις παραγγείλει και μετά στα χρεώνουν κανονικά, και τσιμπημένα. Ο τρόπος για να αποφύγει κανείς τέτοιες χρεώσεις, είναι να κοιτάξει τον κατάλογο προσεκτικά (τους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις), πριν παραγγείλει, διότι μετά δεν υπάρχει επιστροφή. Ο κατάλογος στους ξένους προσφέρεται συχνά και στα αγγλικά.

Επιπλέον, πολλά εστιατόρια κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα βγάζουν set meal. Αυτό αποτελείται από ένα κεντρικό πιάτο (πχ ραμεν) και ρύζι (γκόχαν) και κάποιο ορεκτικό (πχ γκιόζα), που σημαίνει ότι χορταίνει και ο πιο αχόρταγος. Το καλό με τα set meals δε, είναι ότι προσφέρονται σε πολύ καλές τιμές, δηλαδή μεταξύ πέντε και επτά ευρώ. (ναι είναι πεντανόστιμα)


ΓΙΑ ΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΟΥΣ

Οι Ιάπωνες είναι πολύ ευγενικοί όταν τους σταματάς στο δρόμο για να τους ρωτήσεις. Εγώ προτιμούσα συνήθως γυναίκες άνω των σαράντα που κυκλοφορούσαν σε παρέα. Αυτές μέχρι και χάρτη μου ζωγράφιζαν, και αν δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, στενοχωριούνταν πολύ. Το μόνο που πρέπει να ξέρεις, είναι η πρόταση:

Σουμιμασέν, (μέρος που θέλω να πάω) γουά ντόκο ντες κα;   = Με συγχωρείτε, πού είναι το .... ;



ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Στην Ιαπωνία το ηλεκτρονικό χρήμα δεν χρησιμοποιείται συχνά, και οι περισσότερες καθημερινές συναλλαγές γίνονται με μετρητά. 

Σε κάθε περίπτωση για την χρήση κάρτας πιστωτικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η τράπεζα τηλεφωνικά, σχετικά με τις ημέρες που θα ταξιδεύουμε, ώστε να επιτρέψει τις συναλλαγές στην άλλη χώρα. 

Εκεί που μπορώ να χρησιμοποιήσω ηλεκτρονικό χρήμα, οι κάρτες της Εθνικής Τράπεζας είναι εξαιρετικά βολικές μιας και απλώς μετατρέπουν τα ευρώ σε γεν με βάση την τρέχουσα τιμή συναλλάγματος, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Και κάθε φορά που ήθελα να τραβήξω μετρητά, πήγαινα συνήθως σε ΑΤΜ ξενοδοχείου (δεν δέχονταν την κάρτα μου τα ΑΤΜ των convenience stores ή οι απλές ιαπωνικές τράπεζες) και με μια επιβάρυνση 1% η οποία όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 ευρώ (πάλι η Εθνική ήταν η πιο φτηνή που βρήκα) τραβούσα το ποσό που ήθελα. 

Από την άλλη, υπάρχουν κάρτες διεθνείς τις οποίες χρησιμοποιούν οι συχνοί ταξιδιώτες χωρίς επιβαρύνσεις και ελεύθερα. Αυτό απαιτεί κίνηση διαδικασιών, αρκετό χρόνο πριν το ταξίδι.

Πώς να υπολογίζω τα γεν;

Χοντρικά 100 γεν είναι 1 ευρώ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΑΣ

Έτυχε να βρισκόμαστε στο Τόκυο όταν η Ελλάδα άλλαζε ώρα από θερινή σε χειμερινή. Οι Ιάπωνες δεν το κάνουν αυτό. Για τους λόγους αυτούς, η διαφορά ώρας είναι το μισό χρόνο 6 ώρες και τον άλλο μισό 7. 

Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ

H Πρεσβεία μας στο Τόκυο βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο, στο Ροππόνγκι, και εδώ παραπέμπω στα τηλέφωνα επικοινωνίας. Όταν κανείς ταξιδεύει, δεν πρέπει να διστάζει να απευθυνθεί στην Πρεσβεία για οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί. Αυτός είναι ένας απ' τους πιο σημαντικούς ρόλους της άλλωστε, να βοηθάει τους πολίτες.


VISA

Χρειάζεται έγκυρο διαβατήριο, αλλά για ένα ταξίδι αναψυχής, δεν απαιτείται VISA. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνώ στην Πρεσβεία που θα είναι ενήμερη σε περίπτωση αλλαγών. 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Το ταξί στην Ιαπωνία είναι πανάκριβο, γι' αυτό το αποφεύγω (γύρω στα 7 ευρώ η ελάχιστη χρέωση). Καλό είναι λοιπόν να μετακινείται κανείς με μετρό, και μάλιστα επειδή οι τιμές των εισιτηρίων είναι αρκετά μπερδεμένη υπόθεση για έναν ξένο, υπάρχουν κάρτες (με πιο διάσημη την suica card) οι οποίες διευκολύνουν εξαιρετικά τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες μετακινήσεις. 


COMBINI

Ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, τα convenience stores βρίσκονται παντού, είναι λίγο πιο τσιμπημένα στις τιμές τους αλλά παρέχουν τα βασικά είδη σουπερ-μάρκετ, κάποια φάρμακα, εφημερίδες αλλά και ΑΤΜ 

Σχόλια

Ο χρήστης Bech είπε…
Πολύ καλό post! Keep up!

Δημοφιλείς αναρτήσεις