Kawaita Hana

Kawaita hana (1964)
(poster from IMDB)

Το 1964 προβλήθηκε στους κινηματογράφους της Ιαπωνίας η ταινία του Masahiro Shinoda που θα επηρέαζε σύγχρονους σκηνοθέτες όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Μάρτιν Σκορτσέζε (ο τελευταίος μάλιστα λέγεται ότι την έχει παρακολουθήσει 30 φορές) αλλά και τον μισό πλανήτη που μερικά χρόνια αργότερα θα έβλεπε με κομμένη την ανάσα τις ταινίες των τελευταίων. 

Το στόρι απλό: Μετά από τρία χρόνια στη στενή, επειδή σκότωσε γκάνγκστερ της αντίπαλης συμμορίας,  ο πρωταγωνιστής επιστρέφει στην καθημερινότητά του, και μέσα στα παράνομα τατάμι του τζόγου, συναντά μια μυστηριώδη πανέμορφη παίχτρια. Μαζί πλανώνται στα μονοπάτια της αυτοκαταστροφής μέχρι που... 

Image result for 乾いた花

Εκλεκτό καστ, με ηθοποιούς που έχουμε δει επανειλημμένως να βολτάρουν σε κλασικά αριστουργήματα του ιαπωνικού κινηματογράφου, αργή  και ατμοσφαιρική εξέλιξη, με εμφανείς τις αμερικάνικες αλλά και τις Χιτσκοκικές επιρροές (ή μήπως ο Χίτσκοκ επηρεάστηκε από τον Shinoda),  ερμηνείες που άλλοτε θυμίζουν θέατρο καμπούκι και άλλοτε σκοτώνουν με το ρεαλισμό τους, η ταινία κλέβει μια ματιά από την ψυχή του γκάνγκστερ, για να οδηγήσει τελικά στο ίδιο συμπέρασμα που έβγαλε και ο Kore-eda στην πρόσφατη ταινία του "Το τρίτο Έγκλημα", αλλά και ο ίδιος ο Ντοστογέφσκι στο "Έγκλημα και τιμωρία": πρόκειται για τον αυτο-χαρακτηρισμό του πρωταγωνιστή στην μέση της ταινίας: "Ningen no kuzu da" (είμαι ένα ανθρώπινο σκουπίδι)

Image result for 乾いた花

Κι όμως στο τέλος της ταινίας κανείς τελικά δεν ενδιαφέρεται για τα σκουπίδια.  Στα μπόνους, οι κλεφτές ματιές στα παράνομα παιχνίδια τζόγου τη δεκαετία του 60 στην Χώρα του Ανατέλλοντος αλλά και στις συνήθειες και τα έθιμα εντός γιάκουζα ( = συμμορίες). Στα μείον της, η δράση δεν έχει καμία σχέση με τις νευρωτικές ανάγκες του σύγχρονου θεατή για γρήγορη εξέλιξη και κομμένη την ανάσα, κάτι όμως που ισχύει γενικά για τον παλιότερο κινηματογράφο, ανθρώπους, ήθη και έθιμα.. Όσο για την επιρροή που άσκησε η ταινία στον αμερικάνικο κινηματογράφο, είναι τόσο προφανής που θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι σας. 

Και τελικά τι σημαίνει στην πραγματικότητα kawaita hana? Σημαίνει "ξεραμένο λουλούδι" 

Πρωταγωνιστούν:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις