Η καλημέρα...ιαπωνιστί

Στα ελληνικά η καλημέρα είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από το επίθετο "καλός" και το ουσιαστικό "ημέρα", η λέξη από μόνη της είναι ουσιαστικό και ως γνωστόν, κανονικά ένα ουσιαστικό μόνο του δεν φτάνει για να γίνει μια πρόταση, η πρόταση θέλει και ρήμα μα το ρήμα εν προκειμένω εννοείται και είναι...ευκτικό.

"Καλημέρα σου εύχομαι"

Θα ήταν πραγματικά πολύ κουραστικό να το λέμε όλο αυτό για να καλημερίσουμε κάποιον, έτσι κόψαμε την πρόταση στα δύο και μας έμεινε το πιο σημαντικό, το θέμα της, που είναι η ίδια η καλημέρα. 

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες γλώσσες, και κάτι παρόμοιο ισχύει για τα Ιαπωνικά. 

Η καλημέρα στα ιαπωνικά διαβάζεται kon-nichiwa (κον-νιτσιγουα). 

kon είναι η κομμένη χάριν ευφωνίας μορφή της αντωνυμίας kono που σημαίνει αυτός/αυτή/αυτό 

nichi σημαίνει στα Ιαπωνικά "ημέρα" και είναι όπως και στα ελληνικά ουσιαστικό

wa είναι ένα μόριο που δυσκολεύει τις ζωές των μαθητών της ιαπωνικής γλώσσας αλλά καθιστά παράλληλα τη διαδικασία της εκμάθησης μοναδική, στην προκειμένη περίπτωση το μόριο αυτό χρησιμεύει για να προσδιορίσει το θέμα της πρότασης, να μας πει δηλαδή πως ό,τι ακολουθεί έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Μόνο που εδώ, δεν ακολουθεί τίποτα. Τόσο δυνατό είναι το θέμα της πρότασης που ο Ιάπωνας παρέλειψε το ρήμα. 



Άρα στην ουσία όταν καλημερίζω στα ιαπωνικά, λέω: "αυτή η μέρα/αυτή τη μέρα". Τι θα μπορούσε να βρίσκεται στη συνέχεια; Αυτή η μέρα να σου πάει καλά, αυτή η μέρα να είναι όμορφη πολύ, αυτή τη μέρα να γίνουν τα καλύτερα. Είναι πολλές οι επιλογές αλλά σίγουρα όλες καλές. 

Από την άλλη, ένας τέτοιος χαιρετισμός θα μπορούσε να κρύβει και κατάρα. Αυτή τη μέρα να σπάσεις το πόδι σου, αυτή τη μέρα να σου πέσει ένα κεραμίδι στο κεφάλι. Ποιος ξέρει τι σκέφτεται ο άλλος όταν με καλημερίζει.

Σε κάθε περίπτωση, τούτος δω ο χαιρετισμός δεν είναι ο πρώτος της ημέρας. Το πρωί όταν ξυπνάνε οι Ιάπωνες λένε: ohayou gozaimasu (οχάγιοο-γκοζαϊμάσ) που στην ουσία είναι ένας πάρα πολύ ευγενικός και λίγο αρχαιοπρεπής τρόπος για να πει κανείς: "είναι νωρίς"

Είναι νωρίς για καλημέρες;


Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις