Λαϊκό Παραμύθι: Ο Φύλακας Θεός που άλλαξε την καρδιά του Εκατομμυριούχου



Μια φορά κι έναν καιρό,  σ’ ένα μέρος που το λέγανε Τανοματα, ζούσε ένα πλούσιος άνθρωπος που τον φώναζαν Μπαντο Εκατομμυριούχο.

Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, όλο και φτώχαινε, κι επειδή το σπίτι του είχε ανάγκες, ο Εκατομμυριούχος αποφάσισε να ξαναφτιάξει την περιουσία του, κι έτσι  φερόταν στους εργάτες σα να ήταν γαϊδούρια.

Τότε, οι εργάτες άρχισαν ένας – ένας να φεύγουν, μέχρι που έφυγαν όλοι. Και επειδή δεν υπήρχε πια άνθρωπος να δουλέψει, το σπίτι άρχισε να έχει όλο και περισσότερες ανάγκες.

Μια τέτοια μέρα, έφτασε ένας μυώδης γίγαντας και παρακάλεσε τον Εκατομμυριούχο:

«Θα δουλέψω καλά, γι’ αυτό σε παρακαλώ δώσ’ μου δουλειά»

Τότε ο Εκατομμυριούχος δοκίμασε να χρησιμοποιήσει το γίγαντα, και ο γίγαντας δούλευε πολύ καλά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Εκατομμυριούχος που συγκινήθηκε, είπε στον γίγαντα:

«Δουλεύεις πολύ καλά, πράγματι. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποφασίσουμε τι μισθό θα πάρεις. Τι θέλεις;»

Τότε ο γίγαντας είπε στον Εκατομμυριούχο:

«Όταν θα τελειώσει ο θερισμός, θα είμαι ευχαριστημένος αν μου δώσεις ένα δεμάτι ρυζιού»

«Ωωω! Μόνο ένα δεμάτι; Και βέβαια το υπόσχομαι!»

Κι έτσι εκείνο το φθινόπωρο, χάρη στο γίγαντα η σοδιά ήταν πολύ πλούσια.

«Λοιπόν, ώρα να πάρω το δεμάτι μου»

Έτσι είπε ο γίγαντας, έδεσε με μιας όλο το ρύζι που είχε θερίσει, φορτώθηκε το δεμάτι, που είχε το μέγεθος μικρού βουνού σα να ‘ταν πούπουλο, κι έφυγε.

Όταν το είδε αυτό ο Εκατομμυριούχος, ξαφνιάστηκε.

«Ε! Περίμενε ντε!»

Τον κυνήγησε, αλλά ο γίγαντας στην είσοδο του  ναού Χοοφουκουτζι, εκεί στις πύλες του, όπου στέκονται τα δυο μεγάλα αγάλματα - Φύλακες Θεοί, ξαφνικά εξαφανίστηκε.

«Μα π…που εξαφανίστηκε;»

Όταν ο εκατομμυριούχος έφτασε μπροστά στις πύλες, ήταν εκεί κρεμασμένο ένα ζευγάρι καταλασπωμένα σανδάλια. Ήταν αυτά που είχε δώσει ο Εκατομμυριούχος στον γίγαντα.

«Μη….μη μου πεις!»

Ο Εκατομμυριούχος κοίταξε τα πόδια του Φύλακα της πύλης και ήταν καταλασπωμένα.

«Ώστε έτσι!»

Ο Εκατομμυριούχος κατάλαβε πως ο Θεός είχε μεταμορφωθεί για να τον νουθετήσει που η ψυχή του ήταν βυθισμένη στην απληστία.

Και από εκείνη την ημέρα, άλλαξε, φώναξε πίσω τους εργάτες που είχαν φύγει, δούλεψε μαζί τους, και το σπίτι του που κινδύνευε απ’ τη φτώχεια το ξανάφτιαξε πιο πλούσιο από ποτέ.


(長者の心を変えた仁王様)

Σχόλια

Ο χρήστης Elysse είπε…
Τι θεός ήταν αυτός; Δηλαδή πως τον λένε; Όνι; Και τα αγάλματα στην πόρτα είναι τα Α-un?
Ο χρήστης Kunoichi είπε…
Τα 2 αγάλματα είναι οι Θεοί Φύλακες της Πύλης και τα λένε Niou ή Kongourikishi, ή A-Un, όπως λες. Στην ουσία είναι αγάλματα θεών βουδιστικής προέλευσης. Ο μύθος εδώ χρησιμοποιεί την κοινή ονομασία Niou (仁王 = ευεργέτης βασιλιάς)για τον συγκεκριμένο.

Ονι σημαίνει "δαίμονας" και μοιάζει με τους δικούς μας καλικάντζαρους. Θα ανεβάσω και παραμύθια με Ονι.

Πάντως έχεις δίκιο που σκέφτηκες Ονι, (φαντάζομαι βλέποντας τη φωτογραφία) γιατί εμείς στη δύση, με τέτοια μορφή αναπαριστούμε τους δαίμονες. Λες να ήταν κομμάτι του πολέμου της Εκκλησίας προς τις άλλες θρησκείες;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
παντως αυτος ο μυθος ηταν πιο οικειος στα δυτικα μου ματακια που τον διαβαζανε. τουλαχιστον ετσι το αισθανθηκα (αν μου επιτρεπεται να εκφερω γνωμη!)

kurisu

Δημοφιλείς αναρτήσεις