Κινέζικος Μύθος: Μια τίγρης στην αγορά



Την εποχή Σένγκοκου, στο βασίλειο Γουέι, ο πρίγκιπας ετοιμαζόταν να φύγει αιχμάλωτος για το βασίλειο Τζαο. Εκεί θα τον συνόδευε και ο Χοσο, ο υπουργός. Ο Χοσο, πριν φύγει, ζήτησε ακρόαση από τον Βασιλιά και του είπε:

"Αν έρθει τώρα ένας άνθρωπος και σας πει ότι υπάρχει μια τίγρης στην αγορά, θα τον πιστέψετε;"

"Όχι βέβαια" απάντησε ο βασιλιάς.

"Αν έρθουν δύο άνθρωποι και σας πουν ότι υπάρχει μια τίγρης στην αγορά, θα τους πιστέψετε;"

"Μισό-μισό"

"Και αν έρθουν τρεις άνθρωποι και σας πουν ότι υπάρχει μια τίγρης στην αγορά, θα τους πιστέψετε;"

"Έτσι λέω"

"Ξέρετε στα σίγουρα εξ αρχής ότι δεν υπάρχει τίγρης στην αγορά. 'Όμως αν το πουν τρεις, τότε υπάρχει. Εγώ πρόκειται να φύγω,  και το βασίλειο του Τζαο από το δικό μας βασίλειο βρίσκεται πολύ πιο μακριά, απ΄ό,τι το παλάτι απ' την αγορά. Και οι άνθρωποι που έχουν να πουν κακά πράγματα για εμένα δεν είναι μόνο τρεις. Σας παρακαλώ να το έχετε  υπόψη σας αυτό το γεγονός"

"Εντάξει. Ας συμφωνήσουμε ότι θα αποφασίσω μόνος μου τι θα πιστέψω" απάντησε ο βασιλιάς.


Κι έτσι ο Χοσο έφυγε, αλλά αμέσως εμφανίστηκαν άνθρωποι που είχαν να του προσάψουν ψευδείς κατηγορίες. Στην αρχή ο βασιλιάς δεν τους πίστευε, μα εμφανίστηκαν τόσοι πολλοί που στο τέλος τους πίστεψε.

Μετά από μερικά χρόνια, ο πρίγκιπας αφέθηκε ελεύθερος και γύρισε μαζί του και ο Χοσο, αλλά είχε χάσει πια εντελώς την εμπιστοσύνη του Βασιλιά, και δεν μπόρεσε να καταφέρει ούτε μια ακρόαση.

Κι έτσι η φράση "μια τίγρης στην αγορά" χρησιμοποιείται έκτοτε για να δηλώσει  ότι και το πιο απίστευτο πράγμα, αν το ισχυριστούν πολλοί, τελικά γίνεται πιστευτό.

(市に虎あり)
(ichi ni tora ari)

Σχόλια

Ο χρήστης Kurisu είπε…
πολυ σοφο το μυθακι...

Δημοφιλείς αναρτήσεις