Οι άντρες δε...γελούν πολύ.

男は三年方頬 (おとこはさんねんかたふ) otoko wa san nen katafu,

μια παλιά ιαπωνική παροιμία που σημαίνει "ο άντρας μια φορά στα τρία χρόνια μπορεί να χαμογελά απ' το ένα μάγουλο". Δηλαδή ο άντρας επιτρέπεται να χαμογελάει, και μάλιστα απ' τη μία πλευρά μόνο, το πολύ μια φορά στα τρία χρόνια.

Είναι μια παροιμία που ερμηνεύει το χαμόγελο ως ένδειξη αδυναμίας, και πράγματι ίσως σε καταστάσεις όπως είναι ο πόλεμος, το χαμόγελο μπορεί να αποτελέσει ένδειξη αδυναμίας. Τα παλιά τα χρόνια λοιπόν ο σωστός ο άντρας ο Ιάπων, σπάνια χαμογελούσε. Όλα αυτά όμως αφορούν τους άντρες. Και οι γυναίκες;

Εποχή Χεϊάν: γυναίκα που καλύπτει το στόμα της με το μανίκι του κιμονό 

Το χαμόγελο της γυναίκας είναι όπλο και μάλιστα φοβερό για έναν άντρα. Με το χαμόγελό της σαγηνεύει, παραπλανά, εξαπατά, γιατί αυτό είναι από μόνο του συχνά, ερωτικό κάλεσμα. Φυσικά το να απαγορέψεις σε μια γυναίκα να χαμογελά είναι σα να προσπαθείς να αποτρέψεις τον ήλιο ν' ανατέλλει. Αν της βάψεις όμως τα δόντια μαύρα, ή αν τη μάθεις από μικρή να τα καλύπτει, τότε έχεις ένα κορίτσι καθώς πρέπει, που δεν προκαλεί. 

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί ως λαός (ίσως και εσφαλμένα) που δεν εκφράζει με λόγια τα συναισθήματά του. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες για παράδειγμα, απέφευγαν να χρησιμοποιούν τις λέξεις "σ' αγαπώ", εξέφραζαν το συναίσθημα με πράξεις βέβαια, αλλά τα λόγια ήταν περιττά. Εκφράσεις τρυφερότητας και αδυναμίας αποφεύγονταν, δεν είναι παράλογο λοιπόν που το χαμόγελο και το γέλιο υπέστησαν και αυτά περιορισμούς και δυσκολίες μέχρι να ενταχθούν ελεύθερα στη σημερινή κοινωνία, όπου μάλιστα χρησιμοποιούνται συχνά όχι μόνο για να δηλώσουν χαρά, αλλά και για να σκεπάσουν τη νευρικότητα -όμως αυτό είναι θέμα άλλης ανάρτησης.

(πρώτο μέρος της παρούσας ανάρτησης εδώ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις