Χικικομόρι: πιο καλή η μοναξιά;



 Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας,

"χικικομόρι ορίζεται ως μια κατάσταση όπου το άτομο δεν πηγαίνει στο σχολείο ή στη δουλειά, δεν συναναστρέφεται σχεδόν κανέναν άλλο άνθρωπο εκτός της οικογένειας, και μένει μέσα στο σπίτι για διάστημα άνω των έξι μηνών. Συμπεριλαμβάνονται δε και οι περιπτώσεις όπου κάποιες φορές το άτομο μπορεί να βγαίνει έξω για ψώνια"

Στην καθομιλουμένη όμως χικικομόρι ονομάζεται και ο ίδιος ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κατάσταση αυτή.

Σύμφωνα με έρευνες της κρατικής τηλεόρασης, ο αριθμός τους έφτανε το 2005 στους 1.600.000. Αν συμπεριλάβουμε και αυτούς που βγαίνουν έξω σπάνια, το νούμερο φτάνει στα 3.000.000. Η πλειοψηφία είναι άντρες, και οι ηλικίες κυρίως μεταξύ 20-29. Πολλές δε οι περιπτώσεις σε οικογένειες με ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Έρευνα του Υπουργείου σε κέντρα ψυχικής υγείας όλης της χώρας, σε 186 χικικομόρι αποκαλύπτει τα εξής:

1.  49 εξ αυτών πάσχουν από σχιζοφρένεια και χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής
2. 48 εμφανίζουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. αυτισμό) και χρήζουν υποστήριξης τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και στην εργασία.
3.  51 παρουσιάζουν διαταραχές προσωπικότητας και χρήζουν ψυχοθεραπείας.
Το 56% διαγνώστηκε με ψυχικές διαταραχές, ενώ το 44% δεν είχε παρουσιάσει ποτέ στη ζωή του τέτοια συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό κρίθηκε ικανό, ώστε να μη χαρακτηριστεί η κατάσταση ως ψυχική διαταραχή.

Η κυβέρνηση έκανε το 2010 μια έρευνα σε όλη τη χώρα, πάνω σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, και από 3.287 χικικομόρι, προέκυψε το εξής σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες: το 23,7% είναι 35-39 ετών και το 22% είναι 30-34 ετών. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως μεγάλο ποσοστό χικικομόρι μεγαλώνει έτσι, αυξάνοντας σιγά-σιγά το μέσο όρο ηλικίας.

Φυσικά η ιαπωνική κοινωνία κινητοποιείται με κάθε τρόπο για να προσφέρει ανακούφιση στους χικικομόρι και τις οικογένειές τους, αλλά είναι εξίσου σημαντική η συνειδητή προσπάθεια του κράτους να μη στιγματίσει τους ανθρώπους αυτούς, υποτιτλίζοντάς τους ως ψυχικά διαταραγμένους.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις