Ψυχή μου "κι" ή "τσι";

Στην εικόνα, ένας εναλλακτικός 
τρόπος γραφής του "κι"
Πνεύμα, ψυχή, spiritus, ruah, prana, κι, τσι. Λέξεις ημι- συνώνυμες των οποίων η σημασία ή ορθότερα οι σημασίες δε μπορούν και δε θέλουν φυσικά να ερμηνευθούν από μια αναρτησούλα στην άκρη του διαδικτύου.

Σήμερα θα επικεντρωθούμε όμως στην ετυμολογία των δύο τελευταίων, η μία ούσα ιαπωνική και η άλλη κινέζικη.

Στα ιαπωνικά λοιπόν λέμε "κι"  και στα κινέζικα "τσι". Τις συναντάμε και τις δύο λέξεις μόνες τους ή ως συνθετικό άλλων, όπως η κινέζικη τάι-τσι  και η ιαπωνική αϊκίντο.

Γράφονται επίσης και οι δύο με το ίδιο ακριβώς ιδεόγραμμα
, μόνο που η αρχική μορφή του ιδεογράμματος η οποία είναι αυτή εδώ

  

στα σύγχρονα ιαπωνικά πήρε τη μορφή   και στα μοντέρνα κινέζικα τη μορφή .

Ας δούμε τώρα την ιστορία του ιδεογράμματος, έχοντας στο μυαλό μας ότι επειδή η λέξη  χρησιμοποιείται ευρέως και με διάφορους τρόπους από ετερόκλιτα φιλοσοφικά ρεύματα, θρησκείες, αιρέσεις κλπ, δεν είναι πια τόσο εύκολο να εντοπιστούν -και ακόμα περισσότερο να ερμηνευθούν- οι πραγματικές ρίζες
:

Αρχική μορφή όπως είπαμε είναι αυτή  氣  (υπάρχουν και εναλλακτικές βέβαια, αλλά θα μείνουμε σήμερα σε τούτη)

Το 氣  αποτελείται από το  που απεικονίζει μια πνοή η οποία ανεβαίνει  προς τα πάνω σχηματίζοντας ζιγκ-ζαγκ, και το που σημαίνει ρύζι (το ρύζι εκεί είναι ό,τι το ψωμί σ' εμάς). 


Όλο μαζί λοιπόν αναπαριστά τον ατμό που αναδύεται όταν βράζει το ρύζι. 

Αυτή είναι η μία άποψη που ετυμολογεί το ιδεόγραμμα, όμως... υπάρχει για παράδειγμα και η επόμενη:

το πάνω μέρος του ιδεογράμματος συμβολίζει τη γη και τον ουρανό. Το κάτω μέρος, δεν είναι ρύζι αλλά ο άνθρωπος που ακτινοβολεί προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Φυσικά η δεύτερη ταιριάζει πιο πολύ με το νόημα της λέξης, όμως μην ξεχνάμε ότι τα ιδεογράμματα αποτελούν συνδυασμό απλών πρωτογενών εννοιών, οι οποίες όταν συνδυάζονται δημιουργούν πιο πολύπλοκες, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο το συμπέρασμα ότι τα πιο πολύπλοκα αινίγματα εξηγούνται με τον απλούστερο τρόπο.  

Τι είναι λοιπόν το "τσι" : ρύζι που ατμίζει ή άνθρωπος που ακτινοβολείΡωτήστε το "κι" σας, και αν δεν σας απαντήσει, υπάρχει και το μαντείο των Δελφών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις