Μια οικονομία...Φούσκα



Με απλά λόγια, τα χρόνια 1987-1991 η αξία των μετοχών και της ακίνητης περιουσίας στην Ιαπωνία, σκαρφάλωσε απότομα σε επικίνδυνα ύψη. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ως παράδειγμα πως η αξία της γης στην περιοχή Κόμπε του Τόκυο έφτανε σε ύψος την αξία όλης της Αμερικανικής γης!

Τι συνέβη όμως και έφτασε εκεί πάνω;

Η κυβέρνηση Νακασόνε (το Νακασονάκι κατά τη δική μας Μελίνα), προκειμένου να δώσει μια λύση στις προστριβές του διεθνούς εμπορίου, δεσμεύτηκε να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση αγαθών, και από μια οικονομία λιτότητας, να προχωρήσει σε ευρεία ανάθεση δημοσίων έργων.

Η φορολόγηση έγινε τρομερά ελαστική, καταργήθηκε ο ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τα αυξημένα εισοδήματα να επενδύονται στην αγορά γης και μετοχών, πράγμα που πυροδότησε την εκτόξευση της αξίας τους στα ύψη...Με τη σιγουριά και την προσδοκία ότι αυτή θα συνεχίσει να ανεβαίνει, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αγόραζαν με σκοπό τη μεταπώληση. Οι δε τράπεζες δάνειζαν αλόγιστα λαμβάνοντας ως εγγύηση τη χρυσαφένια γη.
  
Με γεμάτο το πορτοφόλι τους οι Ιάπωνες κατανάλωναν χωρίς δεύτερη σκέψη, η ζωή πολλών απέκτησε χλιδή και πολυτέλεια, όμως κάποιοι σοφότεροι που διέβλεπαν τον παραλογισμό και το μέλλον του, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το σκάσιμο της φούσκας, αλλά τα φρένα είχαν πια χαλάσει. Όταν η οικονομία γκρεμοτσακίστηκε, πήρε μαζί της μετοχές, ακίνητα, πολυτελή σπίτια καθώς και τα χρήματα χιλιάδων ανθρώπων.

Στον τομέα της εργασίας, η μονιμότητα ως θεσμός καθιστούσε δύσκολη έως και απαγορευτική την απόλυση, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσφύγουν σε σημαντική μείωση των προσλήψεων. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της εποχής η πρόσληψη νέων υπαλλήλων, από 840.000 το 1991, έπεσαν σε 390.000 το 1997.

 Η Ιαπωνία όμως συνήλθε απ' την οικονομική κρίση, και τώρα αντιμετωπίζει άλλη ίσως χειρότερη...

 ...αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι σε κάθε κρίση ο λαός αυτός φαίνεται πως θεωρεί δεδομένη την υποχρέωση του να επωμιστεί τα λάθη του, και την ικανότητά του να ξαναχτίσει το σπίτι του απ' το μηδέν. Γιατί η δύναμη της ανάληψης ευθυνών πηγάζει απ' την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Περίπου έτσι έγιναν τα πράγματα μόνο που το θέμα φυσικά εχει πολύ μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο περίπλοκο !

Π.χ. το ότι θα έσκαγε η φούσκα , ηταν αναμενόμενο ότι θα γίνει κάποτε . Αλλά πιο φυσιολογικό θα ήταν να σκάσει το 1993-1994 αλλά ένα μακρύ Αμερικανικό χέρι έβαλε το χεράκι του και επιτάχυνε τα πράγματα για δικό του συμφέρον .
Όπως ταυτόχρονα η σοβιετική ένωση κατέρρεε , ο πρώτος πόλεμος στο Ιρακ γινόταν , και το σημαντικότατο η Αμερική έκανε σχεδία δεκαετίας και δουλείες με την Κίνα , εις βαρος της Ιαπωνίας . Πράγμα που μακροπρόθεσμα -σήμερα τους γύρισε μπούμερανκ !

Δημοφιλείς αναρτήσεις