Ένας Αγροτικός Γιατρός - Φ.Κάφκα (2007)

βλ πρωτότυπο άρθρο εδώ για το thecinema.gr 

Ο Koji Yamamura και ο Franz Kafka σε μια συμμαχία με προορισμό το...παράξενο



Ο αγροτικός γιατρός του Κάφκα βιώνει μια εφιαλτική νύχτα σαν ξεκινάει απ' το σπίτι του για να επισκεφθεί ασθενή μέσα στο βλοσυρό καταχείμωνο, και κανείς τελικά δεν καταλαβαίνει τι ήθελε να πει ο συγγραφέας - αν ήθελε κάτι να πει - με αυτή τη σκοτεινή σχεδόν φρικαλέα και εκ πρώτης όψεως ανόητη διήγηση. 

Παρόλ' αυτά η διασκευή της ιστορίας σε ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους δε φαίνεται ν' αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για τον ανεξάρτητο δημιουργό Koji Yamamura - μάλλον μια αβίαστη χαρά πηγάζει απ' τον ασυμβίβαστο τρόπο του να ζωντανεύει τις παραμορφωμένες φιγούρες καθώς ακροβατούν μεταξύ αστείου και τρομακτικού στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον που φιλοξενεί τον καφκικό εφιάλτη. Γκρίζα χρώματα, τραβηγμένες μορφές, φόβος, πόνος, αλλόκοτες εκφράσεις και ήχοι, τίποτα που να παραπέμπει στη σιγουριά της πραγματικότητας, ένα σύντομο ταξίδι στην απόγνωση - η επιστροφή εκκρεμής.
Όχι δεν πρόκειται για κουλτούρα ή δυσνόητη ποιότητα. Δεν είναι τέτοιοι οι δημιουργοί για να προκύψει και αντίστοιχο αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια δυνατή ιστορία γρίφο, προσανατολισμένη στα γούστα των θεατών που αγαπούν τα ερωτηματικά και τις επισφαλείς απαντήσεις, ένα δύσκολο φλερτ με την κλασική λογοτεχνία στις πιο άλογες μορφές της. Ενδίδει ο γιατρός στο φλερτ αυτό, κάτι που ίσως οφείλεται και στον σεβασμό που έδειξε ο σκηνοθέτης στη ροη και τους πρωτότυπους διαλόγους της ιστορίας - αυτά είναι τα καλά του ανεξάρτητου κινηματογράφου.   

"Είναι εύκολο να γράφεις συνταγές αλλά δύσκολο να συνεννοείσαι με τους ανθρώπους"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις