Το Ρόδο των Βερσαλλιών /ベルバラ

για τη φίλη που μου έμαθε για την Όσκαρ 
και την ελευθερία του έρωτα

Η Όσκαρ γεννήθηκε στην Ιαπωνία του '70, μητέρα της η Ριόκο Ικέντα, μια δημιουργός που στιγμάτισε γενιές και γενιές με το πάθος, τη διάχυτη σεξουαλικότητα, τα σκληρά σχέδια και τη δραματική ευαισθησία των μάνγκα της. 

"Το Ρόδο των Βερσαλλιών" ή "Lady Oscar" όπως έγινε γνωστό το αριστούργημα της Ικέντα στη Δύση, πωλείται σήμερα μεταφρασμένο στα Γαλλικά ακόμα κι εκεί που διαδραματίζεται η ιστορία, στις Βερσαλίες - η Ικέντα ζωγράφισε τα ανάκτορα με κάθε λεπτομέρεια και σεβασμό στην αρχιτεκτονική τους.

Στην ταραχώδη περίοδο της προεπαναστατικής Γαλλίας η Όσκαρ έπρεπε να έχει γεννηθεί αγόρι, κι επειδή δεν τα κατάφερε, ο πατέρας της τη μεγάλωσε σαν να ήταν αγόρι. Πιστός σύντροφος από την παιδική ηλικία και κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο Αντρέ. Σκοπός της ζωής της, να προστατεύει τη Μαρία Αντουανέτα από τις ίντριγκες του παλατιού.

Η Όσκαρ και η Μαρία Αντουανέτα της Ριόκο Ικέντα


Γύρω από μια σκοτεινή πλοκή, με στοιχεία σέβεντις απόλυτα ενσωματωμένα στο πνεύμα της εποχής, ο ερωτισμός της ανδρόγυνης Όσκαρ δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα εκ των δύο φύλων. Ναι, η Ικέντα τολμά, διακηρύσσει τη διττότητα της θηλυκής σεξουαλικότητας χωρίς αναστολές, ο λεσβιακός ερωτισμός διάχυτος σε ολόκληρη την ιστορία, εναρμονισμένος με τον έρωτα για το αντίθετο φύλο, όπου η εμπιστοσύνη και η ανταπόκριση κερδίζονται πολύ δυσκολότερα. 

Διαφθορά και αγνότητα, πολιτική και κοινωνία, ματαιώσεις και απορρίψεις σε μια ιστορία που ξεσηκώνει τα συναισθήματα, με πρωταγωνιστή το ήθος, την τιμή και την αξιοπρέπεια, τυλιγμένη στα συγκλονιστικά σχέδια της Ικέντα ή για όποιον προτιμά το ανιμέισιον, σε μια μεταφορά δυνατή, για εμάς που αγαπάμε την κουλτούρα της Ιαπωνίας, αξέχαστη, με ένα σάουντρακ που μας προκαλεί πια δάκρυα από τις πρώτες κιόλας νότες.

Όσκαρ-σαμά, η πένα μου τρέμει μπροστά σου, συγχώρεσέ με. Aishiteru...


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις