5 Τρόποι Απομνημόνευσης Λεξιλογίου

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κοιτάζουν μια λέξη, δυο τρεις φορές και μετά τη θυμούνται. Κάποιοι αρκεί να την ακούσουν δυο φορές και τελείωσε εκεί η ιστορία...

Εγώ δεν ήμουν ποτέ έτσι. Δυστυχώς.

Αυτό δε με σταμάτησε όμως απ' το να διδαχθώ δέκα γλώσσες, τις πέντε μέχρι το ανώτατο επίπεδο, και να διασκεδάσω τη διαδικασία εκμάθησης. Στην πορεία αυτή ανακάλυψα διάφορους τρόπους απομνημόνευσης - και χάρη στις συμβουλές των δασκάλων μου - τους οποίους τρόπους χρησιμοποιώ συνδυαστικά τώρα πια, μαθαίνοντας την καινούρια μου ξένη γλώσσα.





Απομνημόνευση λεξιλογίου

 ① ΣΥΣΧΕΤΙΣΕ

Για παράδειγμα, η λέξη baka στα ιαπωνικά σημαίνει βλάκας, ενώ μπάκα στα Ελληνικά είναι η χοντρή κοιλιά. Η χοντρή κοιλιά ενός βλάκα... Μη μου πεις ότι δεν το έμαθες...

Το παραπάνω παράδειγμα είναι από τα πιο εύκολα και βολικά, όμως πολλές φορές η λέξη δε θυμίζει και πολλά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δω αν μπορώ να βοηθηθώ ακόμα και αν συσχετίσω το πρώτο κομμάτι της λέξης με μια ελληνική. Για παράδειγμα:

kokoro είναι η καρδιά (μεταφορικά). Η κότα κάνει κο-κο, οι δυο πρώτες συλλαβές είναι εύκολες, ενώ στην τρίτη, κατάπιε η κότα την καρδιά της και είπε -ro.

katana είναι το σπαθί. "Κατά" στα Ελληνικά λέμε όταν στρεφόμαστε εναντίον κάποιου (και με σπαθί), ενώ "να!" φωνάζουμε για να επιτεθούμε. kata-na.

Φυσικά δεν είναι εύκολο να γίνει συσχετισμός με όλες τις λέξεις, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως όταν γίνεται, ενώ στην αρχή θυμόμαστε τη λέξη με συσχετισμό, μετά από μερικές επαναλήψεις, αυτός αποσύρεται διακριτικά. 

Απομνημόνευση λεξιλογίου② ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΊΗΣΕ

Όταν η δασκάλα βάζει ασκήσεις για το σπίτι, δεν το κάνει επειδή είναι κακιά. 

Στις ασκήσεις επαναλαμβάνονται πολλές φορές οι ίδιες λέξεις, αναγκάζεσαι να τις γράψεις, να τις ψάξεις, και στο τέλος, μερικές ή πολλές απ' αυτές τις λέξεις, τις έχεις μάθει. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως μαθαίνεις με τον τρόπο αυτό και τη σωστή χρήση τους μέσα από  παραδείγματα.

③ ΦΤΙΑΞΕ Flash Cards

Πολύ της μόδας και τις έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ κυρίως στα ιαπωνικά. 

Είναι ηλεκτρονικές ή χάρτινες κάρτες που στην μπροστινή πλευρά γράφουν τη λέξη και στην πίσω την ερμηνεία της. Μπορείς να τις φτιάξεις μόνος σου ή να χρησιμοποιήσεις τις έτοιμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (στα αγγλικά). 

Έτσι εξετάζεις τον εαυτό σου συνεχώς μέχρι να τις μάθεις καλά.

 Μόνο που θα ήθελα κάποιος να μου είχε πει πως είναι καλύτερο να μαθαίνεις τη λέξη ΜΕΣΑ σε παράδειγμα και όχι μόνη της, ώστε να ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιείς και σωστά (βλ.2). 

Απομνημόνευση λεξιλογίου
④ ΠΕΣ ΤΟ ΔΥΝΑΤΑ

Με το να επαναλαμβάνεις τη λέξη από μέσα σου, δεν καταφέρνεις και πολλά. Το μυαλό είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μαθαίνει πιο εύκολα όταν ακούει από τα αυτιά. Πες τη λέξη δυνατά καμιά δεκαριά φορές, προχώρα στην επόμενη και στη μεθεπόμενη με τον ίδιο τρόπο και γύρνα στην πρώτη για άλλον ένα γύρο. Θα εκπλαγείς με τα αποτελέσματα που μπορείς να καταφέρεις σε δέκα μόλις λεπτά. Όμως μην ξεχάσεις να επαναλάβεις τη διαδικασία την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα, ώστε να αποθηκευτεί το λεξιλόγιο σε πιο βαθύ συρτάρι της μνήμης σου.



Απομνημόνευση λεξιλογίου
 ⑤ ΚΟΛΛΑ ΤΟ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Κάποιες λέξεις δεν μπορούμε να τις μάθουμε με τίποτα. 

Η μόνη λύση μιας τέτοιας σοβαρής κατάστασης είναι τα sticky notes, στο γραφείο, στο ψυγείο, στον καθρέφτη του μπάνιου, έτσι για μια βδομαδούλα, μέχρι ο βραχνάς να γίνει κομμάτι της μνήμης.



Δεν ξέρω αν χρησιμοποιείτε κάποιον απ' αυτούς τους τρόπους ή αν ανήκετε στους προνομιούχους που μαθαίνουν με την πρώτη ματιά, η αλήθεια είναι όμως πως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας θέλει και κόπο και τρόπο.

がんばりましょう!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις