Συμβουλές για αυτοδίδακτους



Είναι αλήθεια πως ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα είναι με την σταθερή υποστήριξη ενός καλού δασκάλου. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Διότι μπορεί να θέλω ή να νομίζω πως θέλω να μάθω ιαπωνικά, όμως να μην είμαι και τόσο σίγουρος, για διάφορους δικούς μου λόγους. Το κόστος, ο χρόνος, η κούραση, όλοι είναι παράγοντες που δρουν ανασταλτικά, ιδιαίτερα στους ενήλικες...



 αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση...

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, χωρίς άγχος, μπορείς να σημειώσεις πρόοδο σε μια ξένη γλώσσα με ελάχιστο κόστος. Είναι μια λύση ανάγκης, και μια λύση που ή θα σε οδηγήσει στην απόφαση πως δε θες να μάθεις περισσότερα ή πως θες να μάθεις σωστά και καλά. Στη δεύτερη περίπτωση, θα καταλήξεις στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων σου, και το κόστος θα σου φαίνεται μικρό.

Tip : Μην ξεχνάς άλλωστε πως υπάρχει μια μέθοδος για να μάθεις, πολύ οικονομική σε χρόνο και χρήμα: το Skype.

                                                       ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ιαπωνικά
1. Θα πρέπει να βρεις ένα βιβλίο για αυτοδίδακτους. Το βιβλίο αυτό πρόσεξε να αναλύει σε κάθε κεφάλαιο:
το λεξιλόγιο
τη γραμματική
το συντακτικό
να περιέχει ακουστικό κομμάτι
απαντήσεις στις ασκήσεις για να ελέγχεσαι μόνος σου.
Το βιβλίο αυτό λοιπόν θα πρέπει να είναι ΔΙΓΛΩΣΣΟ.

Κυκλοφορούν πολλά, όμως εσύ φρόντισε να διαλέξεις ΕΝΑ και να το ολοκληρώσεις. Ευτυχώς, στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές κριτικές για διδακτικά βιβλία, οι οποίες καθιστούν την επιλογή πιο εύκολη, αλλά μπορείς να ρωτήσεις και κάποιον γνωστό σου. Θα επανέλθω με ανάρτηση ειδική για τα βιβλία που προσφέρονται για αυτοδίδακτους.

Αφού επιλέξεις το βιβλίο, στην πορεία θα ανακαλύπτεις κάποια σημεία στη μέθοδο που δε θα σου αρέσουν, όμως έτσι συμβαίνει με ΟΛΑ τα βιβλία. Αυτός δεν είναι λόγος για να αφήσεις το ένα βιβλίο και να πιάσεις άλλο, εκτός αν πράγματι δεν καταλαβαίνεις τίποτα! Κράτα στο μυαλό σου πως όταν ολοκληρώσεις ένα ολόκληρο διδακτικό βιβλίο, τα Ιαπωνικά σου θα έχουν βελτιωθεί απίστευτα.

Tip: Βάλε ως στόχο ένα κεφάλαιο τη βδομάδα ή κάθε δυο βδομάδες, και προσπάθησε να μείνεις πιστός σε αυτό το στόχο. Δούλεψε υπομονετικά σαν μέλισσα που μαζεύει τη γύρη. Η ξένη γλώσσα θέλει υπομονή και επιμονή.

Ιαπωνικά
2. Για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι πολύ σημαντικό το οπτικοακουστικό υλικό. Το διαδίκτυο είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος.

 Για παράδειγμα, στο www.viki.com, αναζήτησε "japanese drama". Ντράμα εκεί λένε τις καθημερινές σειρές - ναι από την ελληνική λέξη δράμα. Διάλεξε μια ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ σειρά, διότι σε αυτές χρησιμοποιούν απλή καθημερινή γλώσσα - μην ξεκινήσεις με αστυνομικά γιατί εκεί το λεξιλόγιο είναι υψηλού επιπέδου, και σε καμία περίπτωση μην επιλέξεις άνιμε, η γλώσσα τους είναι ή πολύ παιδική ή σχεδόν φανταστική.

Αφού διαλέξεις μια σειρά, δες την μέχρι το τέλος ΧΩΡΙΣ υποτίτλους. Δώσε δέκα - δεκαπέντε λεπτά χρόνο την ημέρα στον εγκέφαλό σου να έρθει σε άμεση επαφή με την ξένη γλώσσα, με το κομμάτι αυτό αναπληρώνεις την έλλειψη επαφής με τους Ιάπωνες, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην εκμάθηση.

(περισσότερο υλικό, σε επόμενες αναρτήσεις)

Ιαπωνικά
3. Εγκατάστησε στον browser σου το plugin rikai-chan αν έχεις firefox, και το rikai-kun αν έχεις chrome. Αφού το εγκαταστήσεις, κάθε φορά που θα ανοίγεις μια σελίδα στα Ιαπωνικά, μόλις κάνεις hover τον κέρσορα πάνω σε μια λέξη, χάρη σε αυτό το plug-in θα εμφανίζεται η προφορά και η μετάφρασή της. Μπορείς έτσι να διαβάσεις ολόκληρα κείμενα και να εξασκηθείς με αυτοδυναμία. Μην χρησιμοποιείς google translate, σου στερεί την δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με το γραπτό λόγο, να αναρωτηθείς για τη γραμματική και να θέσεις τον εγκέφαλό σου σε λειτουργία.  

4. Καλά όλα τα παραπάνω. Όμως κάτι λείπει. Λείπει κάποιος που θα σου λύσει τις απορίες και κάποιος που θα σου μιλήσει στην ξένη γλώσσα για να μπορείς κι εσύ να λες μια κουβέντα.

Βρες λοιπόν έναν δάσκαλο που να μιλάει καλά Ελληνικά, ζήτα του να κάνετε μάθημα μέσω skype μια φορά το μήνα ή κάθε δυο μήνες, για μια ώρα, ώστε να σου λύνει απορίες.

Μην κάνεις ερωτήσεις που είναι πάνω απ' το επίπεδό σου, ΜΟΝΟ απορίες που προκύπτουν απ' το βιβλίο, τις οποίες θα μαζεύεις σε ένα τετράδιο όλο το μήνα. Υπάρχει μια σειρά που διδασκόμαστε το κάθε τι, δεν είναι τυχαία αυτή η σειρά, κάποιοι άνθρωποι έχουν ξοδέψει χρόνια απ' τη ζωή τους για να την βρουν.

Αυτό το μάθημα θα σου κοστίζει 15-20 ευρώ το μήνα, δηλαδή σε ένα χρόνο θα έχεις ξοδέψει περίπου 200 ευρώ για να καλύψεις ολόκληρη την ύλη του αρχάριου! 

Φυσικά τα παραπάνω βήματα χρειάζονται αυτοπειθαρχία, όμως αν περάσεις ένα χρόνο με τον τρόπο αυτό, τότε σημαίνει πως είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις κανονικά μαθήματα, και παράλληλα θα έχεις γλιτώσει το κόστος της πρώτης χρονιάς. Τα όποια κενά αποκτήσεις - ναι θα αποκτήσεις πολλά κενά - θα στα διορθώνει ο δάσκαλος σιγά-σιγά στην πορεία, τις παρανοήσεις, το ίδιο.

Τα βήματα αυτά τα χρησιμοποίησα κι εγώ όταν άρχισα να μαθαίνω Ιαπωνικά, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, έχω δε μαθητές που αλληλεπιδρούν έτσι μαζί μου και βλέπω πως η πρόοδός τους είναι σταθερή, σίγουρα πιο αργή από τους κανονικούς μαθητές, όμως σταθερή και προσαρμοσμένη στα μέτρα τους.

Προσωπικά, δε μετανιώνω για την επιλογή μου. Διότι μέχρι να αποφασίσω ν' ασχοληθώ με τη γλώσσα σοβαρά, προχώρησα με τους δικούς μου ρυθμούς, αναμετρήθηκα προσωπικά με το νέο αντικείμενο, και όταν ξεκίνησα, ήμουν πολύ αποφασισμένη και ενθουσιασμένη.

Ιαπωνικά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις