Η μέθοδος Genki για αρχάριους (και αυτοδίδακτους)


Η σειρά Genki από τη japan-times, απευθύνεται σε αρχάριους. Την δοκίμασα κι εγώ στη διδασκαλία όταν μια φίλη-συνάδελφος sensei μου περιέγραψε τη δομή του βιβλίου, και δεν το μετάνιωσα. Όμως τη χρησιμοποιώ συνδυαστικά και με άλλο υλικό για λόγους πληρότητας.


Η μέθοδος υποτίθεται πως προσφέρεται τόσο για μελέτη υπό την καθοδήγηση δασκάλου, όσο και για αυτοδίδακτους, ενώ καλύπτει όλη την ύλη που χρειάζεται κανείς να γνωρίζει για να φτάσει σ' ένα επίπεδο τάξεως "lower" στα Ιαπωνικά. Αποτελείται από το Genki 1 και το Genki 2 και ιδού τα υπέρ και τα κατά.



Τα υπέρ:

1. Το πρώτο μισό του βιβλίου περιέχει όλη τη γραμματική, το συντακτικό και το λεξιλόγιο, ενώ το δεύτερο μισό περιέχει τα ιδεογράμματα. Αν και η μελέτη των δύο γίνεται παράλληλα, είναι πολύ πιο βολικό να μπορεί κανείς να διαχωρίζει, διότι τα ιδεογράμματα αποτελούν πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό κομμάτι της Ιαπωνικής Γλώσσας.

2. Περιέχει συγκεντρωτικούς πίνακες με γραμματικά φαινόμενα, εύκολους στη χρήση και στην κατανόηση.

3. Το λεξιλόγιο είναι χωρισμένο σε κατηγορίες (ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα κλπ) , αλλά υπάρχει και πλήρες γλωσσάρι στο τέλος.

4. Είναι δίγλωσσο, αγγλο-ιαπωνικό, με πλήρεις και αναλυτικές επεξηγήσεις των συντακτικών και γραμματικών φαινομένων στα αγγλικά - καλό για τον αυτοδίδακτο αλλά και το μαθητή που κάτι δεν έπιασε στο μάθημα.

5. Πρόσφατα (2011) βγήκε και νέα αναθεωρημένη έκδοση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

6. Σε κάθε μάθημα γίνεται αναφορά σε κοινωνικές/πολιτιστικές πτυχές της Ιαπωνίας που δίνουν ερέθισμα για περαιτέρω κουβέντα.

7. Συνοδεύεται από βιβλίο ασκήσεων και πλούσιο οπτικο/ακουστικό υλικό.

8. Όταν φτάσει κανείς στη μέση του πρώτου βιβλίου, έχει διδαχτεί τη γραμματική και το λεξιλόγιο που του χρειάζονται ώστε να κάνει τις αγορές του, να φάει σε εστιατόριο, να μιλήσει για τα χόμπι του, τη μουσική που του αρέσει, γενικότερα μπορεί να κάνει μια κουβέντα σε ένα βασικό επίπεδο. How cool is that?


Τα κατά:

1. Η τιμή του δεν είναι ελκυστική. Βέβαια κανένα ξενόγλωσσο βιβλίο δεν είναι φτηνό. Ένα κλικ στην κάθε εικόνα που ακολουθεί, μεταφέρει στην Amazon για πληροφορίες οικονομικής φύσεως. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μπορεί να το βρει κανείς σε ελληνικά βιβιοπωλεία.

Διδακτικό Βιβλίο: περιέχει διαλόγους, αναλυτικά γραμματική, συντακτικό, λεξιλόγιο και πολλές ασκήσεις, καθώς και ακουστικό κομμάτι 


Απαντήσεις στις Ασκήσεις: Με την δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε το λυσάρι για τις ασκήσεις, άλλο ένα βήμα που κάνει τη μέθοδο πιο προσιτή στους αυτοδίδακτους.


Τετράδιο Ασκήσεων. Περιέχει μέσα επιπλέον ασκήσεις. Το χρησιμοποιώ απαραιτήτως, αλλά επιλεκτικά στο μάθημα, όταν πλέον έχουν τελειώσει όλα τα άλλα, για να σιγουρευτώ ότι οι μαθητές έχουν μάθει εκείνα που πρέπει. 



3. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η ίδια διδάχτηκα τα Ιαπωνικά από τη σειρά minna no nihongo, την οποία χρησιμοποιώ κατά τη διδασκαλία συμπληρωματικά, όμως όλα τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς είναι γραμμένα μόνο στα Ιαπωνικά, και δεν προσφέρονται καθόλου για αυτοδίδακτους. Υπάρχουν και άλλα βιβλία και μέθοδοι, κάποια μάλιστα πιο σύγχρονα, που όμως κατά τη γνώμη μου αποτελούν απλώς παραλλαγές στο ίδιο θέμα, διότι τελικά μια μέθοδος εκμάθησης πρέπει να περιέχει το απαραίτητο λεξιλόγιο και γραμματική ενσωματωμένα σε καλά  παραδείγματα.

4. Δεν καλύπτει εκείνο που λέμε "business language". Για έναν επαγγελματία που χρειάζεται να διδαχθεί τη γλώσσα ώστε να κάνει δουλειές στην Ιαπωνία, το Genki δεν ενδείκνυται. Αντίθετα ενδείκνυται για μαθητές γυμνασίου και πάνω, φοιτητές, και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την κοινωνική ζωή στην Ιαπωνία.

5. Αφήνει εκτός της ύλης των αρχαρίων κάποια γραμματικά φαινόμενα αρκετά σημαντικά ενώ καλύπτει λεπτομερώς άλλα για πιο προχωρημένους. Δεν έχει μεγάλη σημασία αυτό, διότι το μόνο σίγουρο είναι πως αν φτάσεις μόνος σου μέχρι τη μέση του βιβλίου, μετά θα αρχίσεις να ψάχνεις για δάσκαλο και αυτός θα ξέρει να καλύψει τα κενά.

Θα ασχοληθώ και με άλλα βιβλία στο μέλλον, όπως και με εκείνο που χρησιμοποίησα εγώ, όταν μόνη μου ξεκίνησα να μαθαίνω Ιαπωνικά, σε επόμενες αναρτήσεις.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις