Διατροφή Yakuzen για την Άνοιξη

Yakuzen είναι η κουζίνα που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κινέζικη ιατρική. Χονδρικά θα λέγαμε πως κάθε εποχή του χρόνου το σώμα μας έχει διαφορετικές ανάγκες και με τα σωστά φαγητά το βοηθούμε να γιατρευτεί από πιθανά προβλήματα.



Μιας και είμαστε στην άνοιξη λοιπόν...

Την άνοιξη η ενέργεια από το συκώτι μας δυναμώνει. Το συκώτι ελέγχει το περιφερειακό νευρικό σύστημα, γι' αυτό τούτη την περίοδο είναι συχνές οι φαγούρες, τα πιασίματα, οι αϋπνίες. Τα φαγητά με ξινή γεύση βοηθούν στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων, και για την προστασία του στομαχιού και των εντέρων από το ξινό, συνδυάζουμε με γλυκιές γεύσεις - έτσι γεννήθηκε το γλυκόξινο. Ακόμα, την άνοιξη για την ενίσχυση του συκωτιού τρώμε μύδια και άλλα οστρακοειδή, ενώ τα λαχανικά με έντονο άρωμα σχοινόπρασου βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Ιδού λοιπόν μια ανοιξιάτικη συνταγή της φιλοσοφίας Γιακουζεν, εμπνευσμένη από την Ιταλική κουζίνα και προσαρμοσμένη στα ιαπωνικά δεδομένα: 

Υλικά για 4 άτομα

450γρ  χοιρινό κρέας
50 γρ  μουστάρδα
80γρ σκληρή μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες για τοστ
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο νεροκάρδαμο
Αλάτι, Πιπέρι

Κόβω το κρέας βαθιά σε τέσσερις φέτες, και προσέχω να μην φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω κάτω.
Ανάμεσα στις φέτες αλείφω τη μουστάρδα, προσθέτω αλάτι πιπέρι και χώνω μια φέτα τυρί. Τρυπάω το κρέας διαπερνώντας το με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ώστε να παραμείνουν οι φέτες ενωμένες. 

Τσιγαρίζω για λίγα λεπτά στο τηγάνι.

Βάζω στο φούρνο στους 220 βαθμούς για δέκα λεπτά, μετά περιχύνω με το κρασί και ψήνω για άλλα 40 λεπτά. 

Κόβω τις φέτες, σερβίρω, και περιχύνω με τη σάλτσα που έχει μαζευτεί στο πιρέξ. Συνοδεύω με νεροκάρδαμο. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις