Νικητές Διαγωνισμού Χαϊκού 2016

Με μεγάλη μου χαρά (και περηφάνια) σας ανακοινώνω τα αποτελέσματα του διαγωνισμού χαϊκού!


Τις τρεις πρώτες θέσεις λοιπόν τις κέρδισαν οι τρεις νικητές μας, που τους παραθέτω ονομαστικά, μαζί με τα ποιήματά τους και τις ιαπωνικές μεταφράσεις, όπως υποσχέθηκα:


Νικητές Διαγωνισμού Χαϊκού 2016



1.

Στριφογυρίζουν
Ξερά κιτρινισμένα
Φύλλα μέσα μου

                              Ηλιάννα Λυκούδη


自分の中
きりきり舞い
紅葉かな




2.

Κι εσύ τουλίπα
πόσο περίμενες
μέσα στο χώμα

                             Εύα Κωνσταντινίδου


チューリップよ
土の中で
待ってたかな


"Τουλίπα" 50x70cm , ακουαρελλα σε Fabriano 300g της Εύας Κωνσταντινίδου



3.

Την τρίτη θέση κέρδισε επάξια ένας μαθητής της Δ Δημοτικού. Επειδή ο νικητής μας είναι ανήλικος, όφειλα να σεβαστώ τις επιθυμίες των γονέων του και να μη δημοσιεύσω το αποτέλεσμα. Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα που θα μεγαλώσει, να μου το επιτρέψει ο ίδιος. :)


Τα σέβη μου στους νικητές αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες, και ευχαριστώ για άλλη μια φορά από καρδιάς για τις συμμετοχές σας. Εύχομαι καλές δημιουργίες σε όλους και πολλή έμπνευση! Μένει τώρα να στείλω τις ευχαριστίες και τα δώρα μου και στα σχολεία που συμμετείχαν. <3


Και του χρόνου λοιπόν, ίσως με μια πιο "πειραγμένη" ιδέα! 

Αν θέλεις να μάθεις κι άλλα για τα χαϊκού κάνε κλικ εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το ποίημα που έλαβε τη 2η θέση δεν είναι καν χαϊκού. Οι συλλαβές είναι 5-6-5, ενώ τα χαϊκού είναι παραδοσιακά 5-7-5. Είναι ωραίο ως τρίστιχο, αλλά σε καμία περίπτωση χαϊκού. Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν αξιολογούμε ποιήματα σε διαγωνισμό χαϊκού.
Ο χρήστης Ada Margariti είπε…
Καλησπέρα κε Ανώνυμε,

Τα χαϊκού δεν έχουν απαραίτητα αυτή τη φόρμα, μάλιστα σπάνια τη διατηρούν στις μέρες μας. Πράγματι στους όρους ζητάω να διατηρηθεί το παραδοσιακό μέτρο πιστά, όπως άλλωστε περιγράφω στην εισαγωγή τι εστί χαϊκού. Το εν λόγω χαϊκού είναι γραμμένοκαι προσαρμοσμένο απόλυτα στο ιαπωνικό πνεύμα, και ως εκ τούτου επελέγη, θα ήταν δε άδικο να αποκλεισθεί επειδή λείπει μια συλλαβή. Πάνω απ' όλα οφείλουμε στην ποίηση να έχουμε ανοιχτό μυαλό. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
Άντα Μαργαρίτη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εφόσον ζητάτε να διατηρηθεί το παραδοσιακό μέτρο πιστά στους όρους του διαγωνισμού οφείλετε και να τους τηρήσετε, αλλιώς προσβάλλετε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό και ακολούθησαν τους όρους σας. Το εν λόγω χαϊκού δεν ήταν και αριστούργημα ώστε να παραβείτε τους όρους που εσείς μάλιστα θέσατε και να το επιβραβεύσετε με τη δεύτερη θέση. Είστε πολύ νέα και αντιλαμβάνομαι την άγνοιά σας πάνω στην ποίηση και τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εγώ δε συμμετείχα στο διαγωνισμό, διότι είμαι χρόνια επαγγελματίας λογοτέχνης. Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι οφείλετε μία συγγνώμη σε όσους μπήκαν στον κόπο να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Φιλικά,

Ι. Αγγελόπουλος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λυπάμαι αλλά έχω κι εγώ μια ένσταση.Ο Λόγος για τον μικρό μαθητή που κέρδισε και οι γονείς του δεν θέλουν να δημοσιευθεί το ποίημα επειδή είναι ανήλικος...
Εφόσον δεν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία του, ούτε βεβαίως η φωτο του,τι πρόβλημα υπάρχει? Όταν έλαβε μέρος στο διαγωνισμό ως ανήλικος δεν έλαβε? Καλή συνέχεια εύχομαι.!
Ο χρήστης Μαραμπού είπε…
Καλησπέρα και από μένα!

Σχετικά με το επίμαχο χαικού ίσως να έγινε μια αβλεψία στο μέτρημα των συλλαβών - εγώ το δικό μου το μετρούσα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα πάνω από δέκα φορές, λες και επέστρεψα στο δημοτικό! Είναι μικρό το κακό που λείπει μια συλλαβή αλλά για να κατευναστούν οι αντιδράσεις μπορείτε να προσθέσετε ένα ακόμα νικητήριο χαικού με το παραδοσιακό μέτρο αυτή τη φορά.

Ωστόσο, επειδή μου άρεσε το δεύτερο χαικού, θα μπορούσα να του δώσω εγώ τη μία συλλαβή που του λείπει:

Κι εσύ τουλίπα
πόσο να περιμένεις
μέσα στο χώμα

(επίσης θα ήταν ωραίο να διατηρηθεί και ο χρόνος που αρχικά επιλέχθηκε - "πόσο να περίμενες")

...με κάθε σεβασμό στη δημιουργό του!

Η ένστασή μου και εμένα είναι σχετικά με το τρίτο ανύπαρκτο χαικού. Κυρίως γιατί χάνω την ευκαιρία να διαβάσω ένα ακόμα! Θα μπορούσε να αναρτηθεί με το όνομα ενός γονέα χωρίς να γίνει λόγος ότι το παιδί είναι τόσο μικρό, η χαρά του παιδιού πάλι θα ήταν ίδια! Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί οι γονείς να αρνηθούν την δημοσιεύση του ποιήματος. Ας γινόταν και με ψευδώνυμο που θα διάλεγε το ίδιο το παιδί.

Όπως και να'χει πολύ ωραίος ο διαγωνισμός σας. Ειρήσθω εν παρόδω και ολόκληρό το μπλογκ σας! Καλή συνέχεια :-)

Ο χρήστης Μαραμπού είπε…
Η εκνευριστική παρατηρητικότητά μου μόλις αντιλήφθηκε ότι το επίμαχο χαικού δεν είναι 5-6-5 όπως κατηγορείται αλλά 6-6-5!

Κι ε-σύ του-λί-πα!! 6 συλλαβές! Εκτός και αν μετράω κάτι λάθος. Εύκολο όμως να ξεπεραστεί και αυτό. Μπορεί να γίνει: "Και συ τουλίπα"!

Ζητώ συγγνώμη που η παρατηρητικότητά μου περιπλέκει τα πράγματα :-( Εγώ απόλαυσα την τεχνική τους και αυτό μου φθάνει. Η ανακοίνωση ότι θα δοθούν βραβεία (έστω και συμβολικά) ίσως μας έκανε να χάσουμε την ουσία, δηλαδή τη χαρά της δημιουργίας. Φανταστείτε να δινόταν και χρηματικό ποσό!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια σας.

Με λένε Καίτη Γιαννακάκη και είμαι φιλόλογος. Οι συλλαβές στο δεύτερο haiku είναι 5-6-5 όπως αρχικά ειπώθηκε και όχι 6-6-5 γιατί μετά το κι γίνεται συνίζηση με την επόμενη συλλαβή που ξεκινάει από φωνήεν και λαμβάνεται ως μία συλλαβή. Συμφωνώ πως δεν είναι παραδοσιακό haiku και δε θα έπρεπε καν να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, πόσο μάλλον να βραβευτεί. Πάντως συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και σε όσους έλαβαν μέρος για να την στηρίξουν.
Ο χρήστης Μαραμπού είπε…
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση κυρία Οικονόμου. Εγώ μέτρησα τις συλλαβές με την γραμματική τους απεικόνιση και όχι με την μετρική, την οποία εξάλλου δεν θυμάμαι από το σχολείο. Ούτε και το φαινόμενο της συνίζησης θυμόμουν! Έτσι το πιθανότερο είναι πως αν ήμουν στη θέση της δημιουργού του δεύτερου χαικού, θα πελαγωνα μετρώντας και αλλάζοντας συνεχώς τις συλλαβές! :-p
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωστόσο θα ήταν καλή ιδέα να δημοσιευθούν κι άλλες συμμετοχές,για να χαρούμε το διαγωνισμό όπως θα έπρεπε και για να γνωρίσουν και κάποιοι το "χαϊκού" και τη διαφορά του με τα τρίστιχα!Σκεφτείτε το αγαπητή Άντα...Το blog σας είναι αξιόλογο και μου αρέσει!
Ο χρήστης Μαραμπού είπε…
Σημ.: Κυρία Γιαννακάκη. Οικονόμου, από πού;; Με παρέσυρε το μικρό σας και μου ήρθε στο μυαλό το Καίτη Οικονόμου! Αχ, πόσο επιδραστική είναι τελικά αθέλά μας, η φθηνή λογοτεχνία της χώρας μας!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δε με λένε Οικονόμου, αλλά Γιαννακάκη :) Όσοι ασχολούνταi με την ποίηση και με τα haiku δεν πελαγώνουν να μετρούν κάθε φορά τις συλλαβές, πιστέψτε με.

Συμφωνώ να δημοσιευθούν κι άλλα αξιόλογα χαϊκού που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Επίσης φρονώ ότι το δεύτερο βραβείο πρέπει να δοθεί σε κάποιο άλλο haiku κι όχι στο συγκεκριμένο τρίστιχο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού, αλλα κι εν γένει τους κανόνες γραφής ενός haiku.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σημ.: Ευτυχώς που δεν με μπερδέψατε και με την Καίτη Ντιριντάουα (Καίτη Οικονόμου και αυτή) ;)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ Μαραμπού,όσοι ασχολούνται με το "χαικού",ασφαλώς και δεν πελαγώνουν, διότι ένα μέρος της μαγείας τους είναι κι αυτό το μέτρημα των συλλαβών.Δεν αρκεί το συναίσθημα,η εικόνα,η εποχή που θέλει ο ποιητής να περιγράψει,πρέπει να βγαίνουν και οι συλλαβές..Μαγικό,παιχνιδιάρικο,ενδιαφέρον κι όχι τόσο απλό κι εύκολο!!!
Ο χρήστης Ada Margariti είπε…
Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας.

Κύριε Αγγελόπουλε αν και έκανα αναζήτηση, δεν βρήκα το ποίημα σας στις συμμετοχές.

Θέλω να υπενθυμίσω πως ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την υποφαινόμενη για την προώθηση του ιαπωνικού πολιτισμού, καθώς όλο το μπλογκ είναι αφιερωμένο στον ιαπωνικό πολιτισμό, και πως το βραβείο ήταν συμβολικό, ενώ εκείνο που μετράει είναι η συμμετοχή. :)

Τα τρία ποιήματα που επελέγησαν ήταν πιστά στο ιαπωνικό κλίμα και γι' αυτό τα ξεχώρισα. Όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές, αν και σε μεγάλο ποσοστό πολύ όμορφες, είχαν περισσότερο χαρακτηριστικά δυτικού χαϊκού ή δυτικού ποιήματος. Ο λόγος που καταλαβαίνω τη διαφορά είναι επειδή εργάζομαι σε σχέση με την ιαπωνική γλώσσα και πολιτισμό την τελευταία οκταετία, κουβεντιάζω με Ιάπωνες λογίους και διαβάζω για τα χαϊκού από ιαπωνικά βιβλία. Και τα τρία χαϊκού που κέρδισαν ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου από τον διαγωνισμό.

Όσον αφορά στον μικρό μας νικητή. Μπορεί εμείς να μην καταλαβαίνουμε τους γονείς του, οφείλουμε όμως να σεβαστούμε την απόφασή τους, και φυσικά δε θα στερήσω τη χαρά της νίκης από ένα μικρό παιδάκι μόνο και μόνο επειδή οι γονείς του δε θέλουν τη δημοσίευση του χαϊκού του. Το ποίημα του διαβάστηκε στο σχολείο του, και εκεί γιορτάστηκε και η νίκη του. Μάλιστα, κινδυνεύοντας να προκαλέσω και άλλο εκνευρισμό, θα σας αποκαλύψω πως το παιδάκι θα λάβει και δώρο, σε αντίθεση με τους άλλους δύο νικητές, διότι είναι παιδί και στα παιδιά μας δίνουμε προτεραιότητα, αυτά είναι το μέλλον μας.

Ο διαγωνισμός έληξε, πάμε γι' άλλα καλύτερα!
Ο χρήστης Μαραμπού είπε…
Ανώνυμε,

όταν λέω πελαγώνω με τις συλλαβές κυρίως αναφέρομαι στον στίχο "κι εσύ τουλίπα" που αν τον έγραφα εγώ, μην γνωρίζοντας τους κανόνες της μετρικής και το φαινόμενο της συνίζησης θα το μετρούσα ως 6 συλλαβές και άρα στο μυαλό μου θα τον απέρριπτα! Γι' αυτό ρωτάω για να μαθαίνω!

Και εμένα με συναρπάζει ο συνδυασμός της απλότητας που επιδιώκουν με την τεχνική επιδεξιότητα που απαιτούν! Δεν είμαι λάτρης της ποίησης, πόσω μάλλον για να γνωρίζω και πώς θα την δημιουργήσω σωστά!! Ωστόσο, χάρηκα πολύ το παιχνίδι. Αναμένω και άλλα καλύτερα.

Σ' ευχαριστώ για την διευκρινησή σου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ πάντως χάρηκα και τη συμμετοχή μου και την επικοινωνία μας εδώ με όλους σας! Μελετώ ποίηση "χαικού"εδώ κι ένα χρόνο και με έχει συναρπάσει! Ευχαριστούμε Άντα για όλα τα όμορφα της ιαπωνικής ποίησης,γλώσσας και κουλτούρας που διαβάζουμε στο blog σου.Αναμένουμε κι άλλα...για να μαθαίνουμε και να συμμετέχουμε!
Ο χρήστης ναυτιλος είπε…
Πολύ ενδιαφέρον ο διαγωνισμός για χαικου κ χάρηκα ιδιαίτερα για το πρώτο βραβείο μια κ η λυκουδη ειναι μια δεξιοτέχνης σ αυτο.
Ο χρήστης Ηλιάννα Λυκούδη είπε…
Σας ευχαριστώ για την τιμή του πρώτου βραβείου και τα καλά σας λόγια!
Αγαπώ τα Χαικού απο το 2004, τοτε που τα γνώρισα για πρωτη φορά, μετά από παρότρυνση φίλου, να διαβάσω μία ανθολογία ελληνικών Χαικού, γνωρίζοντας, ότι μ´ αρεσει να εκφράζομαι "σύντομα",
μ´ αρέσουν τα "μικρά" ποιήματα, καθ´ότι ασχολούμε και με την μαντινάδα της Κρήτης.

Η πρωτοβουλία της κυρίας
Αντας Μαργαριτη μετά απο πολλες επισκέψεις μου στο blog της, μου κεντρισε το ενδιαφέρον καθ´ ότι πρόσεξα (και εντυπωσιάστηκα) την ενασχόληση της και την αγάπη της για την Ιαπωνική κουλτούρα και ναι, με ενδιέφερε η γνώμη της, γί´ αυτο και έλαβα μέρος στο διαγωνισμό.
Την ευχαριστώ, όπως επίσης και για τις ωραίες πληροφορίες που μας μεταφέρει, με αέρα Ιαπωνικό..

Έχω κάνει μία μικρή έκδοση το 2007 με 53 Χαικού και σε ΚΑΜΊΑ περίπτωση δεν είμαι "δεξιοτέχνης" (χαχα) όπως ισχυρίζεται ο φιλος ,"ναυτίλος",πιο πάνω, τον οποίο επίσης ευχαριστω, αλλα... ����

Αγαπώ τα Χαικού!!! ΠΟΛΥ!

Καλή συνέχεια σε όλους!!!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Εφόσον οι κανόνες στους όρους ήταν 5-7-5 έπρεπε να τηρηθούν. Δεν πρόκειται για ανθολογία αλλά για διαγωνισμό. Το επίμαχο θα μπορούσε να πάρει έπαινο ή να συμπεριληφθεί μαζί με τα προκρινόμενα αφού θεωρήθηκε άξιο να δημοσιευτεί. Στο να "είμαστε ανοιχτοί στην ποίηση" θα ήθελα να γινόταν να ακούσω τι θα σας αντέτειναν οι σπουδαίοι Ιάπωνες δημιουργοί του είδους (στους οποίους ,ασφαλώς, δεν θα είχατε την αναίδεια να το πείτε)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνώ με την κυρία xiridou.Οι όροι ήταν μάλιστα και με μαύρα γράμματα γραμμένοι για να δηλώσουν προφανώς τη σημασία τους..Αλλά τελικά δεν τηρήθηκαν γιατι ήταν το χαικού καθαρά ιαπωνικό.!!!!Εγώ θα πρότεινα να αναρτηθούν και οι υπόλοιπες συμμετοχές για να γίνει και κάποια σύγκριση. Οι διαγωνισμοί οφείλουν να διέπονται απο κανόνες και σεβασμό στους συμμετέχοντες,πρωτίστως...Ανοιχτοί στην ποίηση και χαρούμενοι με τη συμμετοχή θα ήμασταν ,αν δεν αισθανόμασταν ότι μας δουλεύουν..
Ο χρήστης Makis είπε…
Ευχαριστούμε πολύ Άντα για την ευκαιρία που μας έδωσες να ακονίσουμε το μυαλό μας αλλά κ να μάθουμε τα χαικου.
Ο χρήστης Ada Margariti είπε…
Λυπάμαι πολύ που βλέπω ότι συμμετείχατε σ' ένα διαγωνισμό έχοντας τέτοια στενάχωρα πράγματα στο μυαλό. Δεν το περίμενα. Σας δείχνω τα καλύτερα ποιήματα του διαγωνισμού, προσπαθώντας να σας εξηγήσω ότι ΑΥΤΑ είναι τα ιαπωνικά χαϊκού, και κανένα άλλο εξ αυτών που συμμετείχαν δεν πλησιάζει τόσο τα ιαπωνικά πρότυπα, κι εσείς κολλάτε σε μια συλλαβή.. Θυμίζει όλο αυτό μεσαίωνα...Τι κρίμα που δεν καταλαβαίνετε...Χαίρομαι που η πλειοψηφία κάτι κέρδισε από όλο αυτό.

Καλή συνέχεια σε όλους...

Δημοφιλείς αναρτήσεις