Το ιαπωνικό τσάι και η ετοιμασία του

Οι Ιάπωνες πίνουν πολύ τσάι, και ανάλογα με την εποχή του χρόνου πίνουν και το αντίστοιχο είδος. Το τσάι τους λέγεται sencha (煎茶) ή ryokucha (緑茶)και σε αυτό είναι αφιερωμένα τα 2/3 της παραγωγής τσαγιού ετησίως.

Αυτό το sencha (σεντσά) παράγεται σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας



Το συνηθισμένο sencha που το λένε και futsuu (=συνηθισμένο) είναι πιο ευρέως γνωστό και διαδεδομένο απ' όλα. Αναδίδει ένα έντονο άρωμα που θυμίζει γρασίδι, ίσως επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία με ένζυμα, λέγεται δε ότι είναι βαθιά αποτοξινωτικό.


Ιαπωνικό τσάι

Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, γι' αυτό παραβάλλω και τον τρόπο προετοιμασίας, όπως τον προτείνουν οι Ιάπωνες.

Ενδείκνυται λοιπόν να βυθίσουμε:

για 30 δευτερόλεπτα 
4 γραμμάρια τσάι
σε 200ml νερού που έχει ζεσταθεί στους 80 βαθμούς (για υψηλής ποιότητας τσάι) ή στους 90-100 (για συνηθισμένο τσάι) 

Ως ποικιλίες όμως του sencha, κυκλοφορούν πολλά άλλα τσάγια. Έτσι υπάρχει το fukamushisencha για την παρασκευή του οποίου αφήνουν τα φύλλα στον ατμό για αρκετή ώρα (τρία λεπτά) γι' αυτό και το λένε "βαθιά στον ατμό",

το gyokuro (σημαίνει δροσοσταλίδα πολύτιμου λίθου και είναι πολύ υψηλής ποιότητας), το kabusecha (με πιο ήπια γεύση), το tamaryokucha, το kamanobicha και το kamairitamaryokucha  που τα φύλλα τους τα βράζουν σε κατσαρόλα, όχι στον ατμό, 

το γλυκό kukicha που παράγεται από τα κοτσάνια του sencha, το mecha με την έντονη γεύση από τη φύτρα του sencha, το atama ή atamayanagi με φύλλα ανοιχτά από την επεξεργασία, το konacha που, επειδή είναι σκόνη, δίνει έντονο χρώμα και γεύση, το genmaicha με ατμιστούς κόκκους ρυζιού που του δίνουν έντονη γεύση ποπ κορν, 

το houjicha με το πολύ έντονο άρωμα που παράγεται με μαγείρεμα των φύλλων σε πολύ υψηλή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα, το bancha που περιλαμβάνει κάθε ποικιλία η οποία ξεφεύγει απ' την παραδοσιακή έννοια του τσαγιού, σε κάποιες περιοχές είναι το ίδιο τσάι με το houjicha, το shincha που το μαζεύουν μόλις εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα της χρονιάς και ξεχωρίζει για το φρέσκο του άρωμα.

Ιαπωνικό Τσάι
maccha

Μια ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στο maccha, το τσάι που χρησιμοποιείται στην τελετή τσαγιού, αλλά και στην παρασκευή γλυκών όπως η τιραμισού, το κέηκ και το παγωτό (το τελευταίο μπορούμε να γευτούμε και στην Αθήνα), διότι έχει γεύση γλυκιά.

Το maccha παράγεται από το "ξύσιμο" των φύλλων κατά την επεξεργασία του τσαγιού, προκειμένου να παρασκευασθεί μια άλλη ποικιλία, το λεγόμενο tencha.

Επειδή χρησιμοποιείται στην τελετή του τσαγιού, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να το πιούμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί που δεν έχουμε πρόσβαση σε τέτοιες τελετές. Ένας απλός τρόπος για να απολαύσει κανείς το maccha, όπως τον προτείνουν οι Ιάπωνες είναι ο εξής:


1. Βράζω 70 γραμμάρια νερό επί 5 λεπτά (αφού φτάσουν στο σημείο βρασμού)

2. Το χύνω σε ένα μπολ (όχι εκεί που θα πιω το τσάι) και αφήνω να φτάσει η θερμοκρασία στους 80 βαθμούς (το χειμώνα μέχρι 85, το καλοκαίρι μέχρι 75)

3. Ρίχνω ένα κουταλάκι του γλυκού (2γρ) maccha σε μια φαρδιά κούπα κοσκινίζοντάς την μέσα από ένα σουρωτηράκι

4. Προσθέτω το νερό στην κούπα με το τσάι, και με ένα παχύ αναδευτήρι (αν έχω το ειδικό τσασέν ακόμα καλύτερα) ανακατεύω πρώτα στον πάτο και μετά, καθώς θα σχηματίζονται φυσαλίδες, ανακατεύω προς τα πάνω, τελειώνοντας στο κέντρο του μπολ. 

Έτοιμο!

Οι ογδόντα οκτώ νύχτες (Hachijuuhachi-ya) 
Τα φυτά του τσαγιού, κατά το χειμώνα αποθηκεύουν τα θρεπτικά στοιχεία, και την άνοιξη βγάζουν φυλλαράκια που περιέχουν όλα αυτά τα στοιχεία. Αυτό είναι το πρώτο τσάι, όπως είπαμε πιο πάνω, το shincha. Από τα παλιά χρόνια, οι Ιάπωνες μετρούσαν από την πρώτη κιόλας μέρα της άνοιξης (2 Απριλίου) 88 ημέρες, και τα φύλλα που μαζεύουν εκείνη την ημέρα, τα πίνουν με την πεποίθηση πως έτσι θα κατακτήσουν ένα χρόνο υγεία και ευημερία.   

Πηγή εδώ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις