Τα ιαπωνικά σκεύη

Τα ιαπωνικά σκεύη είναι πραγματικά μικρά έργα τέχνης, πίσω από την κατασκευή τους υπάρχει ολόκληρη ιστορία ανάλογα με το υλικό, τη χρήση, την περιοχή και την εποχή. Μια ανάρτηση δε θα μπορούσε να καλύψει ούτε το ένα χιλιοστό αυτής της ιστορίας, όμως επειδή ακόμα και τα σκεύη καθημερινής χρήσης είναι για εμάς τους δυτικούς στο σχήμα και τη χρήση, διαφορετικά και εντυπωσιακά, αξίζει έστω μια γενική μνεία με φωτογραφίες για να πάρει κανείς μια πρώτη γεύση σχετικά.


箸 χασι τα ξυλάκια του φαγητού


Οι φωτογραφίες στο μπλογκ αυτό είναι πάντα ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων, σήμερα όμως, έπρεπε να δανειστώ από όλο το ιαπωνικό διαδίκτυο φωτογραφικό υλικό, χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση προσβολής πνευματικής ιδιοκτησίας ή εμπορικής εκμετάλλευσης. Μόνο θαυμασμό και αγάπη για το κομμάτι αυτό της ιαπωνικής κουλτούρας. 

   1. Γουαν (椀)

Στρογγυλά, βαθιά σκεύη, μπορεί κανείς να τα κρατήσει με το ένα χέρι. 
汁椀 shiruwan για τη σούπα μίσο
汁椀 shiruwan με μια πασχαλινή πινελιά...



Εκτός από τα μεταλλικά που λέγονται kanamari, όλα τα άλλα ανεξαρτήτως υλικού λέγονται wan.

Kanamari με πάγο

Έχουμε λοιπόν τα σιρου-γουαν για τη σούπα μίσο, τα λεγόμενα νιμονο-γουαν για τα βραστά φαγητά (όπως είναι τα ουντόν), τα ταγιοο-γουαν, τα πολλαπλής χρήσης, τα μουσι-γουαν, για μαγειρεμένα στον ατμό, τα μεσι-γουαν ή τσα-γουαν για το ρύζι.

Αν ένα γουαν ή ακόμα και μια κατσαρόλα έχει καπάκι, τότε η ονομασία που χρησιμοποιείται είναι χουτα-μονο, όπου "χουτά" είναι το καπάκι και "μονό" είναι το πράγμα.


χουτα-μονο
  2. Χατσι (鉢)

Μπολ, που σε αντίθεση με τα γουαν είναι πιο ρηχά. Και σε αυτά σερβίρεται η  σούπα μίσο, ενώ η χρήση τους είναι πολλαπλή, μπορεί ακόμα και γλυκά να βρείτε μέσα! (σημ: χατσι στα ιαπωνικά σημαίνει και γλάστρα)

χατσι

菓子鉢 kashibachi για γλυκά

3. Σαρα (皿)

Σαρα είναι το πιάτο. Ρηχό με πολλαπλά σχήματα μπορεί να είναι μεϊμεϊζαρα (πολλαπλών χρήσεων πιάτο) ή οοζαρά (πιατέλα). Υπάρχουν διάφορες ονομασίες, σχήματα και χρήσεις για τα πιάτα, όπως παντού!


sara

銘々皿 meimeizara

Και επιπλέον...

前菜皿 変形向付 ブルー釉 和食器 美濃焼(知山クラフト) 業務用
μουκο-τζουκε για σασιμι
ή σουνομονο (ξιδάτα ορεκτικά)



ριοορι μπακο όπου αποθηκεύουν φαγητό
για να το μεταφέρουν
στην εικόνα πολυτελές λακαρισμένο,
με πολλαπλούς...ορόφους
焼物皿 のり皿 かすり 和食器 美濃焼
τσοκου (μικρα πιατάκια ή μπολ)
στην εικόνα ένα τσοκου που λέγεται νορι-ζαρα
料理箱 ryooribako

μορικι
 σκεύη όπου παρουσιάζουν το φαγητό
盛器 moriki για sushi
σκεύη σου-κι για το σακέ

καν-μπιν, μπουκάλι για σακέ,
ενώ τα ποτήρια λέγονται
σου-χαϊ
για τη σόμπα (ιαπωνικά νούντλς)

καλάθι για τεμπουρα
仕切り皿 Σικιριζαρα, πιάτο με χωρίσματα

για το σούσι
鍋 Nabe η κατσαρόλα (στην εικόνα φιλοξενεί
κορεάτικο κίμτσι με γάλα από σόγια)

Οι τσαγιέρες με την λαβή από πάνω λέγονται ντομπιν 土瓶





















οι τσαγιέρες με τη λαβή στο πλάι λέγονται κιουσου 急須



Η παραπάνω λίστα, φυσικά και δεν είναι εξαντλητική. Αυτό δεν σημαίνει πως ο κάθε Ιάπωνας ξέρει πώς και πότε να χρησιμοποιεί το κάθε σκεύος. Σημαίνει σίγουρα πάντως ότι η ποικιλία στο εμπόριο είναι μεγάλη. Για του λόγου το αληθές δοκιμάστε να περιηγηθείτε σε αυτόν τον ιαπωνικό ιστότοπο.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα Ιαπωνικά noodles λέγονται yakisoba.

Δημοφιλείς αναρτήσεις