Η μέρα του Συντάγματος

Στις 3 Μαίου οι Ιάπωνες γιορτάζουν την ημέρα ίδρυσης του Ιαπωνικού Συντάγματος με εθνική αργία. Είναι μία από τις αργίες που σχηματίζουν τη λεγόμενη Χρυσή Εβδομάδα

Το Νέο Σύνταγμα της Ιαπωνίας ετέθη σε λειτουργία το 1947, αξίζει δε να σημειωθεί πως το προηγούμενο Σύνταγμα, γνωστό και ως Σύνταγμα της εποχής Μέιτζι, ίσχυε από το 1890. Οι Ιάπωνες γιορτάζουν την ημέρα με εκδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Συντάγματος και μερικές φορές υπέρ της τροποποίησής του.

Η ιστορία λέει πως όταν στο τέλος του Β Παγκοσμίου, το 1945, ο Τρούμαν έστειλε τελεσίγραφο στην Ιαπωνία από το Πότσδαμ (όπου έγινε η τελευταία διάσκεψη των μεγάλων ηγετών) ζητώντας να παραδοθεί, η απάντηση δεν τον ικανοποίησε, και ακολούθησε μια μαζική καταστροφή που ανάγκασε τελικά τους Ιάπωνες να παραδοθούν σχεδόν άνευ όρων. 

Έτσι υπό την επίβλεψη των κατοχικών δυνάμεων, η Ιαπωνία οδηγήθηκε στην σύνταξη ενός νέου σχεδίου Συντάγματος, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1946 και τέθηκε σε εφαρμογή έξι μήνες αργότερα, στις 3 Μαϊου 1947.

Ιαπωνικό Σύνταγμα


Οι τρεις βασικές ιδιότητες του Συντάγματος που πέρασε από πολλές περιπέτειες μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή, είναι γνωστές ως "δύναμη του λαού", "σεβασμός των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων" και "φιλειρηνισμός". Μέχρι σήμερα δεν έχει υποστεί ούτε μία τροποποίηση, αν και ακούγονται πολλές φωνές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επειδή δε το Σύνταγμα αυτό συντάχθηκε υπό την άμεση εποπτεία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, υπάρχει και η άποψη πως δεν θα έπρεπε να έχει καμία ισχύ - κάτι που δε συμβαδίζει βέβαια με την επίσημη θέση του κράτους. 

Από την άλλη υπάρχει η άποψη πως το Σύνταγμα απέκτησε ουσιαστικά πλήρη ισχύ από τότε που η Ιαπωνία, το 1952, απέκτησε την ανεξαρτησία της με τη Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο. 

Αξίζει να αναφερθεί πως στο άρθρο 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος ορίζονται τα εξής:

Άρθρο 9     Ο λαός της Ιαπωνίας, επιθυμεί πιστά την παγκόσμιο ειρήνη που βασίζεται στην τάξη και τη δικαιοσύνη,  και παραιτείται για πάντα από τον πόλεμο ως εθνικό δικαίωμα, τις ένοπλες απειλές, καθώς και την άσκηση ένοπλης δύναμης ως διαδικασία επίλυσης διεθνών διαφορών.

2. Για την θέση σε εφαρμογή του ως άνω εδαφίου, δεν συντηρούνται δυνάμεις πεζικού, αεροπορίας, ναυτικές, ή άλλες πολεμικές δυναμικές. Δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα του έθνους να προβεί σε πολεμική σύρραξη. 

Φυσικά η Ιαπωνία διατηρεί αμυντικές δυνάμεις ισχυρές, των οποίων η συνταγματικότητα έχει αναγνωρισθεί από τα εθνικά δικαστήρια.

Η γιορτή του Συντάγματος υπάρχει σε πολλές χώρες του πλανήτη, όχι όμως σήμερα στη δική μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις