Η μέθοδος Pimsleur

Η αλήθεια είναι πως ήμουν πάντα πολύ σκεπτική απέναντι σε μεθόδους εκμάθησης σαν αυτή του Pimsleur μέχρι που γνώρισα τον Antonio.



Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Η μέθοδος Pimsleur είναι μια σειρά εκμάθησης ξένων γλωσσών, που αποτελείται μόνο από ακουστικά CD. Κάθε μάθημα περιέχει έναν διάλογο όπου μιλούν Ιάπωνες, και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Προκειμένου να απομνημονεύσει ο μαθητής τις εκφράσεις και το λεξιλόγιο, οι Ιάπωνες προφέρουν τις λέξεις αργά και συλλαβή προς συλλαβή από το τέλος προς την αρχή. 

Για παράδειγμα κατανα = να,  τανα,  κατανα

Το μάθημα είναι διαδραστικό και ο μαθητής καλείται όχι μόνο να επαναλάβει, αλλά και να ανακαλέσει, να χρησιμοποιήσει όσα έμαθε και τέλος να χτίσει νέες εκφράσεις με τα όσα ήδη ξέρει.

Πίστευα πως μια τέτοια μέθοδος εκμάθησης δεν έχει νόημα, άλλωστε δεν σε μαθαίνει να γράφεις και να διαβάζεις, μέχρι που γνώρισα τον Αντόνιο. Ο Αντόνιο είναι μαθητής μου από την Ιταλία και μαθαίνει Ελληνικά μόνος του εδώ και τρία χρόνια. Δεν έχει ασχοληθεί με τη γραφή, όμως η προφορά και το λεξιλόγιό του, αλλά και η γραμματική και το συντακτικό του βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Όταν τον ρώτησα πώς, μου απάντησε πως τα εργαλεία του είναι η μέθοδος Pimsleur, και άλλη μια σειρά που επίσης αποτελείται από ακουστικά μαθήματα.

Ενθουσιασμένη, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη μέθοδο κι εγώ για την εκμάθηση της νέας ξένης γλώσσας με την οποία ασχολούμαι, και η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Τα υπέρ

1. Η μέθοδος ξεκινά από πρακτικά χρήσιμες εκφράσεις, αυτές που θέλει ο καθένας να γνωρίζει όταν ξεκινά να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα.

2. Επειδή τα μαθήματα είναι ακουστικά, μπορεί κανείς να διαβάσει στο δρόμο για τη δουλειά, και δεν απαιτείται καμία άλλη προσπάθεια μιας και ο,τι είναι να απομνημονεύσει κανείς το έχει καταφέρει την ώρα του μαθήματος.

3. Ο τρόπος διδασκαλίας είναι ακριβώς  ίδιος με αυτόν που μάθαμε κάποτε τη μητρική μας γλώσσα: ακούγοντας και επαναλαμβάνοντας, αποκτούμε εμπειρικά την αίσθηση της γλώσσας, αντιγράφουμε την προφορά, και συλλαβίζουμε μέχρι να σχηματίσουμε προτάσεις.

4. Ο προφορικός λόγος εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι σα μαθήματα Ιαπωνικών με δάσκαλο, διότι ο μαθητής απαλλάσσεται από τη διαδικασία εκμάθησης της πραγματικά απαιτητικής ιαπωνικής γραφής. 

Τα κατά

1. Η τιμή. Δεν είναι απαγορευτική, είναι πιο οικονομική απ' ό,τι τα μαθήματα  με δάσκαλο, αλλά μπορούμε να την πούμε λίγο τσιμπημένη... Η μέθοδος χωρίζεται σε 4 επίπεδα, το τέταρτο θεωρητικά φτάνει σε προχωρημένο επίπεδο, συνολικά 120 μαθήματα σε 64 ώρες. 

2. Δεν μαθαίνεις να γράφεις και να διαβάζεις, πράγμα καλό αν δεν σε ενδιαφέρει, αλλά ειδικά στην εποχή μας, η γραφή είναι όπως και να το κάνουμε πολύ σημαντική.

3. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς τη γραμματική και το συντακτικό της γλώσσας την οποία χρησιμοποιεί, ώστε να αποφεύγει χοντρά λάθη κατά τη χρήση της, και να έχει συνείδηση του τι λέει, η μέθοδος όμως δεν εξηγεί, βασίζεται στην ανάπτυξη του γλωσσικού αισθήματος δια της εμπειρίας και σε ένα βαθμό τα καταφέρνει. 

Συνοψίζοντας, θεωρώ την μέθοδο Pimsleur κατάλληλη για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει με εύκολο τρόπο την εκμάθηση των Ιαπωνικών, και δεν ενδιαφέρεται για διπλώματα και τυπικές αναγνωρίσεις. Είναι μια πολύ καλή εισαγωγή στη νοοτροπία της γλώσσας, ένας εξαιρετικός τρόπος να αποκτήσει κανείς μια πρώτη εμπειρία. Το πρώτο επίπεδο το συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά υποθέτω πως από ένα σημείο και μετά θα γεννηθεί η επιθυμία να μάθει κανείς τον κώδικα της γλώσσας σε βάθος, αλλά και τη γραφή της. Με ένα κλικ στην εικόνα αριστερά, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρακτικό της υπόθεσης, προσοχή η εικόνα οδηγεί μόνο στο πρώτο επίπεδο της σειράς, από τα τέσσερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις