Η απαγωγή της Megumi


Η Μεγκούμι Γιόκοτα ήταν ένα απλό κορίτσι , μαθήτρια γυμνασίου, σαν όλα τα κορίτσια, με τα ενδιαφέροντα που είχαν όλα τα κορίτσια της ηλικίας της τη δεκαετία του εβδομήντα στην Νιιγκατα της Ιαπωνίας.

Μια μέρα όμως, στις 15 Νοεμβρίου του 1977, πήγε στο σχολείο και δεν ξαναγύρισε. 

Θα μπορούσε να είναι άλλη μια υπόθεση εξαφάνισης, και οι γονείς της στην αρχή κάτι τέτοιο νόμιζαν, όμως η ιστορία πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ομολόγησε μετά από χρόνια πως τη δεκαετία του εβδομήντα έως της αρχές της δεκαετίας του ογδόντα είχε απαγάγει Ιάπωνες πολίτες (το ίδιο άλλωστε έχει συμβεί και με πολίτες της Νοτίου Κορέας) ανάμεσα στους οποίους και η Μεγκούμι. Χρησιμοποιούσε δε τους πολίτες αυτούς, για να εκπαιδεύει κατασκόπους.

Σχετικά με τις απαγωγές αυτές, συνήθως τις αναλάμβαναν κατάσκοποι απ' την Κορέα οι οποίοι διάλεγαν τυχαία ένα νέο άτομο που περνούσε στο δρόμο και με βία το απήγαγαν ή ξεγελούσαν τα θύματά τους με τα λόγια, ενώ άλλες φορές προσκαλούσαν Ιάπωνες στην Κορέα για δουλειά, και μετά τους κρατούσαν εκεί. 

Η Μεγκούμι λίγο πριν την απαγωγή της

Επιπλέον σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Β.Κορέας, το  κορίτσι παντρεύτηκε το 1986, το 1987 γέννησε ένα κοριτσάκι, και το 1993 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, αυτοκτόνησε. Το 2004  έστειλαν τις στάχτες της στους γονείς της, όμως το τεστ DNA που διεξήχθη δεν βγήκε συμβατό. Την αυτοκτονία της επιβεβαίωσε και ο άντρας της, αλλά οι γονείς της Μεγκούμι ισχυρίστηκαν πως η δήλωση αυτή έγινε υπό απειλή. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες η Μεγκούμι ζει, μα επειδή ήξερε πολλά, δεν την άφησαν να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Στην Κίνα δε ακούστηκε η γνώμη πως την εκτέλεσαν και έστειλαν στους γονείς της τις στάχτες κάποιου άλλου, διότι οι δικές της δεν υπήρχαν πια. 

Οι γονείς της Μεγκούμι διοργάνωσαν εκστρατεία αφύπνισης του ιαπωνικού λαού ώστε να επιστρέψει η κόρη στα χέρια τους, μια προσπάθεια που κράτησε χρόνια και συνεχίζει. Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να δουν ξανά την κόρη τους. 

Στις μέρες μας για τη Μεγκούμι ακούγονται ακόμα και ακραίες υποθέσεις, πως ο λόγος που την απήγαγαν ήταν επειδή είχε αυτοκρατορικό αίμα και τη χρησιμοποίησαν για να γεννήσει το σημερινό δικτάτορα της Βορείου Κορέας. 

Η ιστορία της Μεγκούμι έχει λάβει πολύ μεγάλη προβολή από τα ιαπωνικά μέσα, μάλιστα έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ και ταινίες στηριγμένες στη ζωή της. Αν ζεί, θα είναι σήμερα 52 ετών.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα άνιμε που γυρίστηκε το 2008 με τη συνεργασία των γονέων της. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις