10 Συμβουλές για να κάνεις καλή οικονομία (από τη Χώρα του Ανατέλλοντος)



Οι περισσότεροι μέσα στην κρίση σκεφτόμαστε τρόπους για να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας. Ξεχνάμε όμως συχνά πως το εισόδημα αυξάνεται και παθητικά. Ιδού λοιπόν δέκα συμβουλές για να κερδίσετε χρήματα παθητικά, από την Ιαπωνία με αγάπη, που όπως θα δείτε είναι πολύ κοντά στα ελληνικά δεδομένα.

Χμ...μα νόμιζα πως η Ιαπωνία είναι πλούσια χώρα και οι Ιάπωνες πλούσιοι άνθρωποι... Όχι δεν είναι έτσι ακριβώς. Υπάρχει και εκεί κρίση, και φτώχεια και ανεργία, πράγματα που θα αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση, άλλωστε οι Ιάπωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί...οικονόμοι. Πάμε να δούμε τις δέκα συμβουλές:

1. Τώρα με τα κάπιταλ-κοντρόλς, και να μην το ήξερες, σίγουρα ανακάλυψες τι εστί πιστωτική κάρτα. Πολλοί όμως δεν ξέρουμε ακόμα πως κάποιες πιστωτικές προσφέρουν σε συνεργασία με μεγάλα και γνωστά καταστήματα, καλές επιστροφές από 3-10%.

2. Αν έχεις αυτοκίνητο - που επειδή είναι μεγάλο έξοδο από μόνο του, ίσως σε συμφέρει να το πουλήσεις - τότε θα πρέπει κάθε φορά που γεμίζεις βενζίνη να επιλέγεις τόσο το φτηνότερο βενζινάδικο της περιοχής σου (κέρδη 3% = μέχρι 20 ευρώ περίπου το μήνα), αλλά και την πιστωτική που σου δίνει την μεγαλύτερη επιστροφή. Για τη συντήρηση του αυτοκινήτου, υπάρχουν σάιτς τα οποία βγάζουν καθημερινά προσφορές έως 70% κάτω της αρχικής τιμής 

3. Πόσες φορές (ειδικά το καλοκαίρι) δίψασες στο δρόμο και σταμάτησες για να αγοράσεις ένα μπουκαλάκι νερό απ' το περίπτερο ή κάποιο αναψυκτικό. Έχεις σκεφτεί ότι οι τιμές όλων αυτών στο σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιο χαμηλές απ' ό,τι στο περίπτερο; Μάλιστα εκεί τα πουλούν και σε προσφορές συσκευασιών των πέντε-δέκα κλπ. Κι αν είσαι του νερού, ένα παγουράκι δεν βλάπτει.  (οικονομία περίπου 10-15 ευρώ το μήνα). Όσο για τον καθημερινό σου καφέ, αν δεν θέλεις να τον παίρνεις στο σπίτι, οι διαφορές στις τιμές και τη γεύση ακόμα και στις μεγάλες αλυσίδες καφετεριών, είναι άξιες προσοχής. 

*στα ιαπωνικά το μπουκαλάκι με το εμφιαλωμένο νερό λέγεται petto-botoru ペットボトル (PET bottle)

4. Οι αγορές στο σούπερ μάρκετ μπορεί να στοιχίσουν πολύ περισσότερα απ' όσα είσαι προετοιμασμένος να ξοδέψεις. Γι' αυτό καλό είναι να έχεις μια λίστα με όσα θα χρειαστεί το νοικοκυριό σου για μια εβδομάδα ή μέχρι να ξαναπάς στο σούπερ (ιαπωνιστί suupaa), ώστε να αποφύγεις αγορές άχρηστες που θα καταλήξουν στα σκουπίδια (κέρδη περίπου 20 ευρώ το μήνα). Αν θες να το τερματίσεις, ψάξε στο ίντερνετ για τις χαμηλότερες τιμές στα είδη που σ' ενδιαφέρουν. 

5. Τα ποτά και οι καφέδες, οι έξοδοι γενικότερα είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχική μας υγεία και την κοινωνικοποίησή μας. Όμως όταν βγαίνεις έξω δεν είναι κακό να έχεις υπολογίσει από πριν πόσα θέλεις να ξοδέψεις. Έτσι θα παραγγείλεις λιγότερα, και θα έχεις περάσει το ίδιο καλά. (κέρδος 30-50 ευρώ το μήνα)

6. Ιστότοποι που σε ενημερώνουν συγκρίνοντας τιμές, είναι πραγματικά χρήσιμοι όμως μην ξεχνάς πως επειδή κάτι είναι φτηνό και μπορεί κάποτε να σου χρησιμεύσει, δε σημαίνει πως πρέπει να το αγοράσεις, ίσα-ίσα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι απαραίτητο να κρατάς τα έξοδά σου σε ένα excel ή σε κάποια εφαρμογή στο κινητό, να τα χωρίzεις σε 3 κατηγορίες: τα απαραίτητα έξοδα, τις επενδύσεις, και τα περιττά έξοδα. Βλέποντας κάθε μήνα τα έξοδα σου, μπορείς να δεις πού υπερβάλλεις και από πού μπορείς να κόψεις. Μην ξεχνάς ότι η σωστή οικονομία μπορεί να σου σώσει όσα χρήματα θα έβγαζες από μια  part time δουλειά ή έτσι που έχουν γίνει οι μισθοί στις μέρες μας, όσα μια κανονική δουλειά... (κέρδος 20-50 ευρώ το μήνα). 

7. Εάν σκοπεύεις να νοικιάσεις σπίτι, θυμήσου πως τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά σε συγκοινωνίες ή κεντρικά σημεία είναι τα ακριβότερα. Με λίγο περπάτημα μπορείς να εξοικονομήσεις από 100 έως 300 ευρώ το μήνα...

8. Τα ψιλά και το τσιγάρο. Οι καπνιστές συχνά χρησιμοποιούν τα ψιλά τους για να πάρουν τσιγάρα κι έτσι δεν τους φαίνεται το έξοδο. Κι όμως είχα γνωρίσει κάποτε ένα παιδί που με τα ψιλά ενός χρόνου πήγε το καλοκαίρι διακοπές...(20-100 ευρώ το μήνα)

9. Πάμε στοίχημα; Και τα λίγα ευρουδάκια που δίνεις εκεί - και ειδικά απ' το στοίχημα δε θα τα βγάλεις ποτέ, όσα και αν διαβάζεις στο διαδίκτυο - είναι πολύτιμα, αν δίνεις πολλά, τότε χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού για να σταματήσει να αιμορραγεί το πορτοφόλι σου. Αν πάλι σταματήσεις να παίζεις, τα κέρδη προβλέπονται μεγάλα.

10. Νερό, ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, ψάξε τα πιο οικονομικά προγράμματα και κάνε σωστή χρήση. (κέρδος 20 ευρώ το μήνα)

Το κέρδος που γράφω στις παρενθέσεις είναι φυσικά ενδεικτικό και εξαρτάται από τις συνθήκες ζωής του καθενός από εμάς. Αν και ενδεικτικό όμως, είναι αφενός μεν υπαρκτό και αφετέρου σημαντικό, σε μια Ελλάδα όπου 100 ευρώ έχουν πια τη διπλάσια ίσως και τριπλάσια αξία από εκείνη που είχαν πριν από μερικά χρόνια. 

Και πέρα απ' το πρακτικό του θέματος, δεν ένιωσες τόση ώρα πως διαβάζεις μια ανάρτηση γραμμένη για Έλληνες. Κι όμως έχω συλλέξει για την παρούσα, άρθρα από ιαπωνικές πηγές (εφημερίδες και μπλογκ) που περιέχουν εκτενέστατες περιγραφές και συμβουλές για την εξοικονόμηση χρημάτων. Γιατί εκεί το setsuyaku (οικονομία στα χρήματα) όπως το λένε, θεωρείται πως πρέπει να είναι τρόπος ζωής και μια καλή οικονομική συμφωνία έστω και μικρής αξίας, μεγάλη επιτυχία.


頑張りましょう

Σχόλια

Ο χρήστης Bech είπε…
Πολύ καλές συμβουλές αν και από όλα αυτά πιο πολύ μου έμεινε το petto-botoru. 😁
Ο χρήστης Ada Margariti είπε…
Σημασία έχει να μαθαίνουμε! :P

Δημοφιλείς αναρτήσεις