Days at the Morisaki Bookshop - Satoshi Yagisawa

 Ένα βιβλίο που ξεκίνησα να διαβάζω στα Ιαπωνικά τον Οκτώβρη και ξαναέπιασα πριν λίγο καιρό. 


Ταπεινό, χαμηλών τόνων, βγαλμένο από τον ιαπωνικό τρόπο ζωής και σκέψης σε τέτοιο βαθμό που ίσως κάποιος δυτικός μείνει με ερωτηματικά στο τέλος, ένα τέλος που συμβαδίζει με το είδος της cozy literature, η οποία καθώς φαίνεται δεν έχει όρια και εθνικότητα. 



Η πρωταγωνίστρια μετά από μια ερωτική απογοήτευση παραιτείται απ' τη δουλειά της και οι συνθήκες την φέρνουν να εγκατασταθεί στον πάνω όροφο του παλαιοβιβλιοπωλείου ενός θείου της. Εκεί σιγά σιγά ξαναβρίσκει τον εαυτό της, τα βιβλία, τη σχέση με το θείο της και την αυτοπεποίθησή της. Στο δεύτερο μισό του βιβλίου η ηρωίδα θα γινει με τη σειρά της θεραπεύτρια καθώς το προσωπικό δράμα του θείου εισβάλλει απρόσκλητο στην ήρεμη ζωή της. 

Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι μου άφησε αυτό το βιβλίο, και αν πρέπει τελικά τα βιβλία να μας αφήνουν κάτι πέρα από το χρόνο που περνάμε μαζί τους και μια απροσδιόριστη επιρροή στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Μέσα απ' τα μάτια του συγγραφέα μου φάνηκε θολός, νωχελικός, λίγο νευρικός και καθησυχαστικός, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτό είναι καλό ή κακό ή αν τελικά έχει σημασία.

Το βιβλίο και το σίκουελ με τον τίτλο More Days at the Morisaki Bookshop κυκλοφορούν στα Αγγλικά (δεν υπάρχει ακόμα ελληνική μετάφραση). Ίσως τελικά το αν θα διαβάσω τη συνέχεια ή όχι εξαρτάται από το πόσο αγάπησα το πρώτο της σειράς. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις